Änkyrä sosialisti Jeremy Corbyn mielii Labourin johtoon – ”Ajaa puolueen alas jyrkänteeltä”

Britannia yrittää ymmärtää ”corbynmaniaa”.

Britannia
Teksti
Mari K. Niemi

Glasgow’n vanhan kauppahallin edessä kuhisee. Työväenpuolueen johtajavaalissa voittajasuosikiksi noussut Jeremy Corbyn on saapunut kiertueellaan skottikaupunkiin.

Täyden hallin ilmassa on innostusta, mutta kaikki eivät ole ehdokkaasta vielä vakuuttuneita. Millainen mies on tämä Corbyn, josta kaikki nyt puhuvat?

Paitahihasillaan, ilman solmiota ja virttyneissä housuissa esiintyvä ehdokas on lavalla hieman hukassa. Trubaduuri esittää työväenlauluja, ja Corbyn yrittää taputtaa tahdissa. Rytmiä hän ei kuitenkaan löydä.

Kuunnellessaan lämmittelypuhujia ehdokas näyttää vaipuvan ajatuksiinsa. Oman vuoronsa koittaessa Corbyn eksyy ensin kiittelemään monisanaisesti kampanjaväkeä. Kuulijat odottavat.

Labour vaihtoi viimeksi johtajaansa vuonna 2010, jolloin pääministeri Gordon Brown luopui paikastaan vaalitappion jälkeen. Toukokuussa 2015 Ed Miliband ilmoitti väistymisestään niin ikään tappiollisten vaalien jälkeen. Työn jatkajaksi ovat nyt ehdolla sosialistisiiven Corbynin, 66, lisäksi keskilinjaa kulkevat Yvette Cooper, 46, ja Andy Burnham, 45, sekä oikean syrjän Liz Kendall, 44.