Andrei Nekrasov: ”Venäjä on mafiavaltio”

Dokumenttiohjaaja odottaa räjähdysherkkiä paljastuksia Aleksandr Litvinenkon murhasta.

Andrei Nekrasov asuu nykyisin puoliksi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Hän ohjaa parhaillaan puolidokumentaarista elokuvaa moskovalaisesta lakimiehestä Sergei Magnitskista, joka kuoli viisi vuotta sitten tutkintavankeudessa epäselvissä olosuhteissa 37-vuotiaana. Yleisradio on yksi elokuvan tärkeimmistä rahoittajista, joten se esitetään aikanaan Ylen kanavilla.

Venäjän viranomaisten mukaan Magnitski kuoli vankilassa sydänkohtaukseen. Nekrasov uskoo kuitenkin, että hänet murhattiin.

Magnitski työskenteli tilintarkastajana moskovalaisessa asianajotoimistossa. Hän paljasti vuonna 2007 suuren kavalluksen, jossa viranomaiset olivat siirtäneet monimutkaisilla järjestelyillä 230 miljoona dollaria verovaroja ulkomaille. Petoksen jäljet johtivat erittäin korkealle sisäministeriön, syyttäjäviraston, veroviraston ja turvallisuusministeriön johtoon.

”Magnitskin tapaus on erittäin kiinnostava”, Nekrasov sanoo. ”Hän ei ollut mikään sankari, vaan aivan tavallinen kirjanpitäjä, joka törmäsi suureen huijaukseen ja joutui pohtimaan, pitääkö hänen paljastaa se. Hän otti riskin ja se koitui hänen kohtalokseen.”

Nekrasov ryhtyi ohjaamaan elokuvaa Kiovassa, koska siellä on halvempaa ja vapaammat työskentelyolosuhteet kuin Moskovassa. Kuvaukset aloitettiin viime marraskuussa samoihin aikoihin, kun ukrainalaiset kerääntyivät Itsenäisyyden aukiolle eli Maidanille osoittamaan mieltään presidentti Viktor Janukovytšia vastaan. Vallankumous muutti Nekrasovin suunnitelmat. Elokuva on nyt laajentunut draamasta dokumenttiosuuksia sisältäväksi kuvaukseksi Venäjän nykytilasta ja uudesta kylmästä sodasta.