Analyysi: YK:n ilmailujärjestö tuomitsi Venäjän lentokonevarkaudet ja Valko-Venäjän konekaappauksen, juuri muuta se ei voikaan tehdä

EU on asettanut kaikki venläiset lentoyhtiöt mustalle listalleen. Silti maa tuskin menettää jäsenyyttään siviili-ilmailun kattojärjestö ICAO:ssa.

ilmailu
Teksti
Jyri Raivio

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat rikkoneet räikeästi kansainvälisen siviili-ilmailun perussopimuksia, joihin kumpikin valtio on sitoutunut.

Venäjä on kansallistanut ilman korvausta, eli käytännössä varastanut ulkomaisten leasing-yhtiöiden lentokoneita ja operoi niillä vastoin kaikkia kansainvälisiä sääntöjä aiheuttaen samalla vakavia turvallisuusongelmia. Valko-Venäjä puolestaan syyllistyi valtioterrorismiin kaapatessaan Ryanair-lentoyhtiön matkustajakoneen Minskiin keväällä 2021.

Näin rajua kritiikkiä esittää YK:n alainen kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO (International Civil Aviation Organization). Sen neuvosto tuomitsi Venäjän ja Valko-Venäjän toimet jyrkästi kahdessa kesän aikana pitämässään kokouksessa ja siirsi jatkotoimista päättämisen syyskuun lopulla kokoontuvalle yleiskokoukselle.

Sieltä on luvassa lisää kritiikkiä, mutta hyvin vähän muuta. Venäjä saattaa menettää paikkansa ICAO:n neuvostossa, mutta ei missään tapauksessa jäsenyyttään järjestössä.