Analyysi: Näin kansanedustajien suhtautuminen Venäjän aggressioon vaihtelee

Kansanedustajia askarruttavat etenkin pakotteet ja Ukrainan auttaminen sotilaallisesti.

asevienti
Teksti
Tuomo Lappalainen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan osui hetkeen, jolloin Suomen eduskunnassa oli juuri käyty kahtena päivänä poikkeuksellisen tiukkaa keskustelua ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Vaikka hyökkäyksen ajankohdasta ja yksityiskohdista ei keskustelun aikana ollut vielä tarkkaa kuvaa, kansanedustajilla ei ollut alkuviikostakaan harhakuvitelmia siitä, mihin suuntaan tilanne oli kehittymässä. Vladimir Putinin sotaisa retoriikka ei ollut jättänyt juuri kenenkään mielestä tulkinnan varaa.

Vakavassa tilanteessa suomalaisten rivit ovat tiivistyneet hämmästyttävänkin suoriksi. Venäjälle ei löydy ymmärrystä mistään päin puoluekenttää – ellei perussuomalaisista erotettua Ano Turtiaista oteta lukuun.

Eduskuntakeskustelussa vivahde-eroja löytyi lähinnä siitä, kutsuttiinko Venäjän toimia räikeäksi vai aivan tavalliseksi kansainvälisen oikeuden loukkaukseksi. Siis ennen kuin maan armeija oli virallisesti tunkeutunut Ukrainaan.

Toinen ero oli, että perussuomalaiset eivät korostaneet Euroopan unionia Suomen viitekehyksenä yhtä paljon kuin muut puolueet.