Albania ja Pohjois-Makedonia ovat tehneet riittävästi uudistuksia – aika aloittaa jäsenneuvottelut, sanoo EU:n komissio

EU haluaa yhtäältä rohkaista maita uudistuksiin, toisaalta padota sekä Venäjän että Kiinan vaikutusvallan kasvua Länsi-Balkanilla.

Albania
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unionin komission suosituksen mukaan EU:n tulisi aloittaa varsinaiset jäsenyysneuvottelut Albanian että Pohjois-Makedonian kanssa. Sekä EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin että laajentumiskomissaari Johannes Hahnin mukaan nämä kaksi maata täyttävät varsinaisten neuvottelujen aloittamiseen tarvittavat kriteerit.

Länsi-Balkanilla on jo ennestään käyty jäsenneuvotteluja vuodesta 2012 Montenegron ja vuodesta 2014 Serbian kanssa. Virallisia jäsenyysneuvotteluja on käyty vuodesta 2005 myös Turkin kanssa, mutta ne ovat olleet jo vuosia käytännössä jäissä.

Mogherini sanoi 29. toukokuuta 2019 antamassaan lausunnossa, että sekä Pohjois-Makedonia että Albania ovat molemmat tehneet riittävästi niiltä odotettuja uudistuksia; nyt on Euroopan unionin vuoro tulla luvatulla tavalla vastaan ja aloittaa viralliset jäsenyysneuvottelut maiden kanssa.

Varsinkin Pohjois-Makedonian osalta oli ratkaisevaa, että se sai 27 vuoden riitelyn jälkeen vuonna 2018 sovittua etelänaapurinsa Kreikan kanssa kiistan maan nimestä.

Kreikka ei hyväksynyt, että sen pohjoisimmalla maakunnalla ja naapurimaalla olisi ollut sama nimi. Kiistaan saatiin ratkaisu vasta kun Pohjois-Makedonia suostui kansanäänestyksen jälkeen liittämään viralliseen nimeensä ilmansuuntaa osoittavan lisäosan.