Alastonmaalaukset ovat pornoa, linjasi Facebook ja sensuroi taidetta mainoksista – mutta lupaa nyt harkita kantaansa uudelleen

Belgian Flanderin osavaltion turistitoimisto suivaantui, kun se ei voinut mainostaa taiteilija Paul Rubensin kotimuseota tauluissa esiintyvän alastomuuden vuoksi.

Facebook
Teksti
Mika Horelli

Facebook ilmoitti 5. kesäkuuta 2019 ryhtyvänsä määrittelemään uudestaan, miten se tulevaisuudessa suhtautuu alastomuuteen sivuillaan. Ilmoitus oli vastaus yrityksen pääkonttorin ulkopuolella New Yorkissa järjestettyyn mielenilmaukseen, jossa Facebookia vaadittiin lopettamaan taiteen sensurointi siveyden nimissä.

Yhtiön tämänhetkisissä käyttöehdoissa rajoitetaan alastomuuden tai seksuaalisen toiminnan näyttämistä sivustolla. Yhtiö perustelee linjausta sillä, että tämänkaltainen sisältö loukkaisi osaa Facebookin käyttäjistä.

Käytännössä linjaa valvotaan algoritmeilla, jotka torppaavat automaattisesti siveettömän sisällön.

Mainonnan osalta tämä on tarkoittanut käytännössä alastomuuden täyskieltoa – myös varsin kummallisissa asiayhteyksissä. Esimerkiksi taidenäyttelyiden tai museoiden on ollut hyvin vaikeaa markkinoida itseään Facebookin kautta taiteessa esiintyvän alastomuuden vuoksi.