Alankomaat kielsi Helvetin enkeleiden toiminnan kokonaan – Oikeus: uhka järjestäytyneelle yhteiskunnalle

Päätöksen ennakoidaan myöhemmin laajenevan koskemaan muitakin rikollisia moottoripyöräjengejä.

Alankomaat
Teksti
Mika Horelli

Moottoripyöräjengi Helvetin enkeleiden toiminta on kielletty kokonaan Alankomaissa. Asiasta päätti Utrechtissa sijaitseva tuomioistuin keskiviikkona 29. toukokuuta.

Oikeuden päätöksen mukaan moottoripyöräkerho edustaa aseellisen väkivallan kulttuuria, joka ylenkatsoo Alankomaiden lakeja ja järjestystä. Järjestö on uhka järjestäytyneelle yhteiskunnalle ja sen jäsenet uskovat laajasti olevansa maan lakien yläpuolella, tuomioistuin linjasi.

Helvetin enkelit on sekaantunut Hollannissa laajasti ihmis- ja huumekauppaan, väkivaltaiseen velkojen perintään sekä suojelurahojen kiristämiseen. Lisäksi järjestön toimintaan ovat koko sen nelikymmenvuotisen toiminnan ajan kuuluneet aseelliset välienselvittelyt kilpailevien moottoripyöräjengien kanssa.

Jengiä puolustaneen asianajaja Geert-Jan Knoopsin mukaan Helvetin Enkelien toimintaa ei olisi voinut kokonaisuudessaan julistaa laittomaksi, koska järjestöltä puuttuu kokonaan keskusorganisaatio ja se toimii itsenäisten ja toisistaan riippumattomien aluekerhojen eli chapterien kautta.

Alioikeus ei uskonut puolustuksen väitteisiin ja totesi päätöksessään, että järjestön eri yksiköt toimivat todellisuudessa tiukan kansallisen ja kansainvälisen hierarkian alaisena.