Afrikan unioni ja Muammar Gaddafi - Libyan rauhantekijät?

Afrikan unioni
Teksti
Netta Vuorinen
Muammar Gaddafi tervehti kannattajiaan Tripolissa 10. huhtikuuta. Kuvat Joseph Eid / AFP / Lehtikuva.

Libyan johtaja Muammar Gaddafi on hyväksynyt Afrikan unionin rauhansuunnitelman, jossa vaaditaan tulitaukoa hallituksen ja kapinallisjoukkojen välille.

Malin Amadou Toumani Toure, Etelä-Afrikan Jacob Zuma, Kongon Denis Sassou Nguesso, Libyan Muammar Gaddafi, Mauritanian Mohamed Ould Abdel Aziz sekä Afrikan unionin presidentti Jean Ping kokoontuivat Tripolissa sunnuntaina 10. huhtikuuta.

Joukko Afrikan maiden johtajia istui kokouspöydän ääreen Gaddafin kera Libyan pääkaupungissa Tripolissa viikonloppuna.

AU:n vaatimukset olivat selkeät: välitön tulitauko, humanitaarisen avun salliminen, Libyassa oleskelevien ulkomaalaisten suojeleminen, hallituksen ja opposition välisen keskusteluyhteyden avaaminen sekä Naton ilmaiskujen lopettaminen.

Muammar Gaddafin kirjoittama Vihreä kirja lojuu rojun seassa tämän pommitetun virka-asunnon raunioissa.

Sunnuntaina Nato oli juuri tehnyt Gaddafin joukkojen panssarivaunuihin kohdistuvan ilmaiskun, kun Tripolissa kokoontuneet Afrikan johtajat ilmoittivat Gaddafin hyväksyneen rauhansuunnitelman.

Muammar Gaddafi ei kuitenkaan ole viitannut sanallakaan vallasta luopumiseen. AU:n delegaation rauhansuunnitelman hyväksyminen ei myöskään välttämättä tarkoita sitä, että Gaddafi vetää joukkonsa pois asemista.

Maanantaina Afrikan unionin edustajien on määrä tavata oppositiojoukkojen johto Bengasissa. Kapinalliset ovat luvanneet perehtyä AU:n rauhansuunnitelmaan, mutta kynnyskysymyksenä on se, suostuuko Gaddafi luopumaan vallasta. Jos tämä ei väisty eikä käske joukkojaan vetäytymään, oppositio ei taivu tulitaukoon.

Oppositio- ja hallitusjoukot ottivat sunnuntaina yhteen Ajdabiyan kaupungin lähistöllä. Kuva Odd Andersen / AFP / Lehtikuva.

Lähteet: Al-Jazeera, BBC News, Reuters