Afganistanista löydetty valtavat malmiaarteet

Afganistan
Teksti
Jukka Ukkola

Tällä viikolla julkistetaan Madridissa lista Euroopan kriittisistä mineraaleista, joiden saatavuus on syystä tai toisesta uhattuna. Vielä kriittisemmistä mineraaleista kertoo New York Timesin uutinen, jonka mukaan Yhdysvallat olisi löytänyt Afganistanista lähes biljoonan dollarin (1 000 000 000 000) arvosta hyödyntämättömiä mineraalivaroja.

Hajallaan eri puolilla maata sijaitsevat löydökset ovat uutisen mukaan yhteensä ylivoimaisesti suurempia kuin Afganistanista aiemmin löydetyt malmivarat. Jos ne pystytään hyödyntämään – tai jos sitä edes yritetään – löydökset muuttavat perusteellisesti sekä maan talouden että Afganistanin sodan luonteen, arvioivat Yhdysvaltain hallituslähteet.

Aiemmin tuntemattomat esiintymät sisältävät valtavia määriä rautaa, kuparia, kobolttia ja kultaa sekä maailmanlaajuisesti kriittisiksi listattuja mineraaleja, kuten litiumia. Varannot ovat niin suuret ja monipuoliset, että niillä olisi hyvin olennainen merkitys nykyaikaisen teollisuuden luomisessa Afganistaniin. Itse asiassa rutiköyhä maa saattaisi muuttua erääksi maailman tärkeimmistä kaivoskeskuksista – eräänlaiseksi ”Aasian Etelä-Afrikaksi” tai ”litiumin Saudi-Arabiaksi”, kuten Pentagonin muistiossa hehkutetaan.

Malmilöydösten rinnalla Afganistanin koko valtiontalous on nykyisin pelkkää pikkurahaa, 12 miljardia (12 000 000 000) dollaria. Maan talouselämä perustuu suurelta osin oopiumin tuotantoon ja huumeliikenteeseen – sekä tietysti Yhdysvaltain ja muiden teollisuusmaiden apuun.

Malmit on kartoittanut Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin ja amerikkalaisten geologien pieni tutkijaryhmä, joka on raportoinut asiasta Afganistanin hallitukselle ja presidentti Hamid Karzaille.

Kaivostoiminnan aloittamiseen on vielä pitkä, vuosien matka, mutta löydön valtavuus saattaa asiantuntijoiden mukaan houkutella teollisuutta paikan päälle jo ennen hyödyntämisen alkamista.

Sodan kannalta uudet rikkaudet saattavat merkitä entistäkin raivoisampaa taistelua maan hallinnasta sekä taistelukentillä että korruptiossa. Viime vuonna Yhdysvallat syytti Afganistanin kaivosministeriä 30 miljoonan dollarin lahjusten antamisesta kiinalaisille kuparikaivosoikeuksista, kertoo New York Times. Ministeri on sittemmin vaihdettu, mutta amerikkalaiset pelkäävät, että Kiina yrittää päästä hallitsemaan Afganistanin mineraalivaroja. Afganistanilla itsellään ei ole juuri minkäänlaista kaivosteollisuutta ennestään, joten jos se itse yrittää hyödyntää uusia löydöksiä, aikaa tuhrautuu vuosikymmeniä.

Katso kartta: New York Timesin mukaan Afganistanin uudet malmilöydökset sijaitsevat eri puolilla maata ja sisältävät yhteensä biljoonan dollarin arvosta luonnonrikkauksia. Arvokkaimpia ovat rauta- ja kupariesiintymät.

Afganistanin arvokkaimmat mineraalivarat nykyhinnoin miljardeina dollareina:

Rauta 420,9
Kupari 274,0
Niobium 81,2
Koboltti 50,8
Kulta 25,0
Molybdeeni 23,9