Aarteenetsijän unelma: Tapetun diktaattorin omaisuus yhä kateissa – tonneittain rahaa, kultaa ja jalokiviä

Muammar Gaddafi rikastui Libyan öljyllä ja piilotti rahansa eri puolille maailmaa.

Etelä-Afrikka
Teksti
Hannu Pesonen

Kultaa. Timantteja. Arvotauluja, antiikkia ja muita taide-esineitä. Laatikkokaupalla dollareita, euroja ja puntia. Linnoja. Satoja pankkitilejä eri puolilla maailmaa.

Libyan yksinvaltias Muammar Gaddafi oli kuollessaan 20. lokakuuta 2011 maailman rikkain mies. Yksinkertaista aavikkoelämää julkisesti ihannoineen ja arvovieraitaan paimentolaisteltassa vastaanottaneen everstin omaisuuden arvo ylsi lähes 200 miljardiin euroon.

Se on melkein kolme kertaa enemmän kuin Bill Gatesilla, jonka talouslehti Forbes listaa maailman vauraimmaksi ihmiseksi tällä hetkellä.

Gaddafi kahmi vaurautensa Libyan öljyvaroista, jotka ovat Afrikan runsaimmat ja kymmenenneksi suurimmat maailmassa. Hän päätti yli 40 vuoden ajan käytännössä yksin öljytuloista, joita hän käytti kuin henkilökohtaista omaisuuttaan.

Jättiomaisuuttaan Gaddafi ehti kätkeä yli 150 miljardin euron arvosta pahan päivän varalle ennen kuin hänet syöstiin vallasta elokuussa 2011. Gaddafin ”sijoitusasiantuntijat” varastoivat sitä vuosikymmenten ajan eri puolille maailmaa.