Äärioikeisto ei ole koskaan ollut niin lähellä voittoa Ranskan presidentin­vaaleissa kuin nyt: "Peliä ei ole vielä pelattu"

Vaalitulos jätti Ranskan puoluekentän kaaokseen. Perinteiset pääpuolueet taistelevat olemassaolostaan.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros sujui odotetusti mutta ei ilman yllätyksiä.

Odotettua oli, että toiselle kierrokselle etenevät istuva presidentti, keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen. Näin kävi.

Ennakkosuosikkina pidetty Macron sai 27,8 prosenttia äänistä. Sitä voi pitää kovana tuloksena Ranskan presidentille, joka pyrkii toiselle kaudelle. Macron nosti tulostaan lähes neljällä prosenttiyksiköllä vuoden 2017 presidentinvaaleista.

Marine Le Pen sai äänistä 23,2 prosenttia. Le Pen myös yllätti: hän teki tiukan loppukirin. Mielipidemittaukset lupailivat hänelle pitkin matkaa noin 17-20 prosentin kannatusta. Se rikkoontui kirkkaasti. Vaalitulos oli noin kaksi prosenttiyksikköä suurempi kuin viisi vuotta sitten.

Kisan kolmanneksi kipusi radikaalivasemmiston ehdokas Jean-Luc Mélenchon. Hän oli vaalien suurin yllättäjä. Mélenchon sai 22 prosenttia ranskalaisten äänistä. Hän keräsi palasina olevan vasemmiston äänet itselleen mutta putosi täpärästi toiselta kierrokselta.