5G-verkkojen epäillään vaarantavan lentoliikenteen turvallisuutta, Yhdysvalloissa lykättiin uusien verkkojen käyttöönottoa

Analyysi: Päätös on tiukka yhtiöiltä, jotka ovat valmistelleet lanseerausta yli vuosikymmenen ja maksaneet taajuuksista miljardeja.

5G
Teksti
Jyri Raivio

Kauhukuva on tällainen: On synkkä ja syksyinen yö. Suuren lentoyhtiön suuri matkustajakone lähestyy suurta amerikkalaista lentokenttää automaattiohjauksessa. Yllättäen automatiikka alkaa vetää koneen nokkaa pystyyn. Nopeus hyytyy, sakkaus uhkaa, satojen ihmisten henki on vaarassa.

Mitä on tapahtunut?

Uusien 5G-matkapuhelinverkkojen signaali on häirinnyt lentokoneen radiokorkeusmittaria, jonka antama tarkka tieto korkeudesta on avainasemassa automaattilähestymisissä. Ilman luotettavasti toimivia radiokorkeusmittareita maailman lentoliikenteen säännöllisyys romahtaa. Pahimmassa tapauksessa ihmishenget ovat uhattuina.

Tällaisen asetelman mahdollisuudesta on syntynyt hämmentävä soppa, nyt maailman suurimmassa ja mahtavimmassa ilmailumaassa Yhdysvalloissa mutta jatkossa ehkä monissa muissakin maissa. Ilmailuala ja sitä sääntelevät viranomaiset pitävät tällaista katastrofia mahdollisena, ellei jopa todennäköisenä. Viestintäala ja sitä sääntelevät viranomaiset puolestaan näyttävät olevan toista mieltä.

Varovaisuus näyttäisi voittavan, ainakin toistaiseksi. Talouslehti Forbes kertoo, että kaksi suurta yhdysvaltalaista teleoperaattoria, AT&T ja Verizon, ovat lykänneet maan liikenneministeriön toivomuksesta uusien 5G-verkkojensa käyttöönottoa kuukaudella vuoden 2022 alkuun.