Voudintileistä veroparatiiseihin 

Menestyneillä mailla on eräs yhteinen piirre: tehokas verotus. Mutta millainen on tulevaisuus, kun veroparatiisit horjuttavat veronmaksajien luottamusta? 

Profiilikuva
Blogit Tosiasiassa

Tosiasiassa-podcastin jaksossa 17 keskustellaan verotuksesta. Miten verot ovat auttaneet valtioita menestymään? 

Menestyneillä mailla on eräs yhteinen piirre: tehokas verotus. Antiikin Rooman salaisuus oli laajaan ihmisveroon eli sotaväenottoon perustuva suuri armeija. 1600-luvun köyhä Ruotsi nousi suurvallaksi rasittamalla väestöään veroilla ja väenotoilla. 1700-luvun sodat pakottivat Britannian tehostamaan verotustaan, ja kun veroista neuvoteltiin veronmaksajien kanssa, ne edistivät demokratiaa ja valtionvelka puolestaan taloutta. 1900-luvun maailmansodat ja niiden aiheuttama progressiivinen verotus tasoittivat eriarvoisuutta.  

Mutta millainen on tulevaisuus, kun veroparatiisit horjuttavat veronmaksajien luottamusta? 

Koko Hubaran kanssa aiheesta keskustelemassa Helsingin yliopiston Suomen ja Venäjän historian dosentti Antti Kujala, jolta on juuri ilmestynyt verotuksen historiaa käsittelevä Voudintileistä veroparatiiseihin –uutuuskirja.  

Kuuntele jakso alta! Tosiasiassa-podcastin kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Spotifyssä Google Podcastissä ja Apple PodcastissäTilaa RSS-syöte täältä >> 

 

Tosiasiassa on clickbaitin ja fakenewsin vastakohta. Tässä podcastissa tieto vähentää tuskaa. Koko Hubara keskustelee eri alojen asiantuntijoiden kanssa mm. tulevaisuudesta, identiteetistä, riistokapitalismista, avaruudesta, minimalismista sekä monista muista historiallisista ja ajankohtaisista ilmiöistä.