Yllätys: Liikunnan puute ei selitä lihomista

Energiansaantia lisäävät suuret pakkaus- ja annoskoot.

energiankulutus
Teksti
Marko Hamilo

Autoistuminen ja istuva elämäntapa on vähentänyt lihastyötä. Energiankulutuksen pienenemistä esitetään usein syyksi väestöjen lihomiseen viime vuosikymmeninä. Ihmisen kokonaisenergiankulutusta on helppo arvioida objektiivisesti.

Lähes sadan tutkimuksen meta-analyysi osoittaa, ettei energiankulutus ole vähentynyt runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana sen enempää länsimaissa kuin kehittyvissäkään maissa, kirjoittaa professori Pertti Mustajoki Duodecim-lehdessä.

Energiankulutus ei ole lisääntynyt lihasten käytön vähentymisestä huolimatta, koska energiantarve kasvaa painon noustessa. Kymmenen prosentin painonnousu lisää Mustajoen mukaan energiankulutusta 370–530 kilokaloria päivässä.

Ihmisen ravinnonsaantia ei voida tutkia objektiivisesti. Ruokapäiväkirjat ja muut subjektiiviset menetelmät aliarvioivat kalorien saantia. Objektiivisempaa dataa kokonaisten väestöjen energiansaannista voi Mustajoen mukaan arvioida elintarviketilastoista. Runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana energiansaannin on arvioitu Yhdysvalloissa lisääntyneen 700 kilokaloria henkeä kohden päivässä.

Energiansaantia ovat lisänneet muutokset ruokaympäristössä. Neljänkymmenen viime vuoden aikana markkinoille on tullut uusia tiheäenergisiä ruokia, kuten muroja, popcorneja ja perunalastuja. Niiden annoskoko on moninkertaistunut.