Yllättävä tulos: Kiinan hiilipäästöjä on yliarvioitu roimasti

Poltettavan hiilen laatua ei ole aiemmin otettu huomioon, väittää tutkimus.

hiilidioksidi
Teksti
Marko Hamilo

Kansainväliset tutkimuslaitokset ja hallitustenväinen ilmastopaneeli IPCC ovat yliarvioineet Kiinan hiilidioksidipäästöt tällä vuosisadalla, amerikkalaisen Harvardin yliopiston sekä brittiläisen University of East Anglian tutkijat ja heidän kiinalaiset kollegansa väittävät Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Vuosien 2000–2013 aikana yhteensä Kiina päästi ilmaan 2,9 miljardia tonnia vähemmän hiiltä kuin aiemmissa arvioissa. Aiemmat arviot ovat liioitelleet Kiinan päästöjä ehkä jopa enemmän kuin Kiinan kaikkien metsien hiilinielun verran.

Kansainvälinen tutkijaryhmä uudelleenarvioi fossiilisten polttoaineiden ja sementinvalmistuksen hiilidioksidipäästöt vuosina 1950–2013. He käyttivät riippumattomia arvioita poltetun hiilen määrästä ja uusia arvioita polttoaineen hiilidioksidipäästöistä käytettyä yksikköä kohti.

University of East Anglian tutkija Dabo Guanin mukaan uudessa arviossa otettiin ensimmäistä kertaa huomioon polttoaineen laatu.

”Kiina on maailman suurin hiilenkuluttaja, mutta se polttaa paljon heikkolaatuista hiiltä, kuten ruskohiiltä, jolla on alhaisempi lämpöarvo ja hiilipitoisuus kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa poltetulla kivihiilellä”, Guan sanoi.