Parvi ajattelee paremmin

Yhteistyö ratkaisee pulmat, vaikka yksittäinen muurahainen ei ole järin älykäs.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Muurahaiset ovat tutkijoiden suosikkikohteita pohdittaessa parviälyä eli ilmiötä, jossa joukko eläimiä toimii yhdessä älykkäämmin kuin yksittäinen parven yksilö. Muurahaisten ohella ilmiö on tuttu muun muassa linnuista ja kaloista.

Muurahaisten parviälyn vaikuttavia ominaisuuksia on hyönteisten kyky kantaa yhdessä suuria esineitä esteiden ohitse. Tällä tekniikalla muurahaiset kuljettavat kekoonsa suurimmat saaliinsa kuten toukat ja madot.

Tätä kykyä tarkastelivat israelilaisen Weizmann-instituutin tutkijat. Heitä kiinnosti muurahaisten kyky koordinoida liikkeensä siten, että yhteistyöllä suuri esine saadaan ohjattua monimutkaisen esteen ympäri tai läpi.

Yksikään muurahainen ei ole tarpeeksi älykäs ratkaisemaan ongelmaa, mutta joukolla ne onnistuvat tehtävässään. Tätä selittääkseen tutkijat rakensivat matemaattisen mallin, joka simuloi muurahaisten toimintaa niiden kohdatessa esteen. Muurahaisten havaittiin ohittavan esteitä kahdella liikkumistavalla. Vaihtelemalla näitä tapoja satunnaisesti hyönteiset löytävät vähitellen oikean reitin esteen läpi.