Yellowstonen supertulivuori ei ehkä räjähdäkään lähitulevaisuudessa – purkaus olisi Yhdysvalloille koronaakin kauheampi kohtalo

Maapallolta löytyy supertulivuoria, joiden räjädysmäinen purkaus voi vaikuttaa koko planeetan ilmastoon.

geologia
Teksti
Lassi Lapintie

Yksi Yhdysvaltain monista luonnonaarteista on Yellowstonen kansallispuisto, jossa vierailijat voivat ihailla muun muassa vulkaanisen toiminnan luomia kuumia lähteitä. Syvällä puiston maaperässä piilee kuitenkin vaara, joka voisi sysätä koko Pohjois-Amerikan mantereen raiteiltaan.

Wyomingin, Montanan ja Idahon osavaltioihin levittäytyvä Yellowstonen puisto sijaitsee valtavan supertulivuoren kalderassa. Purkautuessaan se voisi tehdä tuhojaan noin tuhannen kilometrin säteellä ja kylmentää koko planeettaa syöksemällä valtavat määrät ainetta ilmakehään.

Purkauksen todennäköisyys on pieni, mutta sen seuraukset voisivat olla katastrofaaliset, joten Yhdysvaltain tulivuoritutkijat seuraavat tarkkaan puistoa ja pitävät silmällä mahdollisia varoitusmerkkejä lähestyvästä purkauksesta.

 

Nyt Geology-julkaisussa ilmestynyt tuore tutkimus kuitenkin esittää, että ihmiskunta on kaikella todennäköisyydellä turvassa Yellowstonen raivolta – ainakin seuraavien 900 000 vuoden ajan.