Viranomaiset Suomessa ja maailmalla puntaroivat 5G:n riskejä: valuuko valta Kiinalle, menettääkö käyttäjä kontrollin?

5G muuttaa maailman, uskovat monet – ratkaisematta on vain kysymys, kenen ehdoilla muutos tehdään.

5G
Teksti
Lassi Lapintie

Maailma seisoo suuren teknologisen murroksen kynnyksellä, kun uuden sukupolven 5G-teknologia siirtyy suunnitelmista askel askeleelta lähemmäs todellisuutta.

5G-viestintäverkot tuovat kolme merkittävää parannusta verrattuna nykyisiin neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoihin. Verkkojen nopeuden on ennakoitu kasvavan kymmen- tai jopa satakertaiseksi. Myös kapasiteetti laajenee, eli yksi tukiasema voi palvella moninkertaisesti nykyistä suurempaa määrää laitteita kerralla. Lisäksi 5g-verkoissa on 4g-verkkoja vähemmän viivettä.

Muutokset mahdollistavat uudenlaiset palvelut. Matkapuhelinten ja muiden päätelaitteiden laskentateho kasvaa, kun tehoa siirtyy entistä enemmän matkapuhelimista pilviin. 5G tarjoaa suuria mahdollisuuksia myös esimerkiksi esineiden internetin ja itseajavien autojen kehittämiseen.

Yksi teknologiapolitiikan suurimmista kysymyksistä onkin, kuka tulevia 5G-verkkoja hallitsee. Laitevalmistajien on pelätty asentavan ohjelmistoihinsa niin kutsuttuja takaovia, joiden kautta voi päästä käsiksi tietoverkoissa liikkuvaan dataan. 5G-verkossa huolta herättävät myös “etuovet”.

Keskustelu on kiteytynyt yhteen maahan ja yhteen yhtiöön – Kiinaan ja sen teknologiseen keihäänkärkeen Huaweihin.