Viinan kirot: Sama määrä alkoholia aiheuttaa enemmän haittoja huono-osaisille kuin hyväosaisille

Riskijuojat yhdistivät juomisen yli kymmenen kertaa muita useammin muun muassa huonoon ruokavalioon.

alkoholi
Teksti
Marko Hamilo

Sosioekonomisesti heikoilla asuinalueilla sama määrä alkoholia näyttäisi aiheuttavan enemmän haittoja kuin keskiluokkaisissa naapurustoissa.

BMC Public Health -lehdessä julkaistu brittitutkimus selittää ristiriidan sillä, että alkoholin suurkuluttajat pienituloisten asuinalueilla yhdistävät haitallisen juomisen muihin epäterveellisiin elintapoihin useammin kuin riskijuojat varakkaammilla asuinalueilla.

Riskijuojina tutkimuksessa pidettiin miehiä, jotka joivat yli 21 annosta viikossa, ja naisia, jotka joivat yli 14 annosta viikossa.

Tutkijat huomasivat, että köyhien asuinalueilla riskijuojat yhdistivät juomisen yli kymmenen kertaa muita useammin tupakointiin, ylipainoon, huonoon ruokavalioon ja liikunnan puutteeseen. Monien sairauksien itsenäiset riskitekijät moninkertaistavat myös alkoholiin liittyvien sairauksien riskin.

Alkoholin suurkuluttajat köyhillä alueilla joivat muita todennäköisemmin väkeviä alkoholijuomia ja olutta kuin viiniä. He olivat myös muita useammin humalahakuisia juomisessaan.