Vetoomus: ”Suomeen tarvitaan 500 saattohoitopaikkaa lisää”     

kuolema
Teksti
Jyrki Jantunen
Terhokoti Helsingissä

Lähes satatuhatta suomalaista vetoaa saattohoidon kehittämisen puolesta. Puutteellisesti järjestetty saattohoito lisää vetoomuksen allekirjoittaneiden mielestä kansalaisten epätasa-arvoa vielä elämän viimeisinä hetkinä.

Oleskeluaula syöpäsairaiden saattohoitoa antavassa Terhokodissa Helsingissä.

Suomeen tarvitaan ainakin 500 saattohoitopaikkaa lisää, jotta kaikille tarvitseville voitaisiin turvata hyvä saattohoito asuinpaikasta riippumatta, Terhokodin johtaja Juha Hänninen sanoo.

Lähes sadantuhannen kansalaisen allekirjoittama vetoomus saattohoidon kehittämiseksi luovutettiin peruspalveluministeri Paula Risikolle tänään.

Terho-säätiön vetoomuksessa vaaditaan valtakunnallista suunnitelmaa, jolla varmistetaan, että saattohoito on kaikkien ulottuvilla. Laadun varmistamiseksi tarvitaan myös yhtenäisiä kriteereitä sekä koulutusta lääkäreille ja hoitajille.

”Pohjoismaat ovat jostain syystä jälkijunassa saattohoidon järjestämisessä. Meillä ei ole herätty siihen, että kuolevan ihmisen tarpeeton kärsimys on ihmisoikeusrikos. Kuolevat nähdään jonain marginaaliryhmänä, vaikka kaikkihan me kuollaan”, Hänninen sanoo.

Säästöjä
yhteiskunnalle

”Jokainen suomalainen haluaa kuolla arvokkaasti. Usein toiveena on, että viimeiset elinpäivät voisi viettää omassa kodissaan. Varhaisella saattohoidolla näistä toiveista voitaisiin tehdä totta”, Hänninen uskoo. Hänen mukaansa hyvään saattohoitoon kuuluu myös perheiden tukeminen.

Kuoleva ja hänen perheensä tarvitsevat ennen kaikkea turvaa. Myös viha ja pettymys pitää voida kohdistaa johonkin. Terhokodissa potilailta kysytään potilaan toiveita. Hulluiltakin tuntuvat toiveet pyritään toteuttamaan, kunhan niistä ei koidu vahinkoa muille. Jos joku haluaa esimerkiksi kuolla omalla mökillään, sekin pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään.

Hännisen mukaan hyvin järjestetty saattohoito tuo yhteiskunnalle myös tuntuvia säästöä. Tutkimusten mukaan potilaat joutuvat huomattavasti harvemmin palaamaan kalliiseen sairaalahoitoon elämän viimevaiheessa, jos kotona hoidettavat potilaat ja heidän perheensä saavat riittävästi tukea. Tehohoitoa voidaan laadukkaalla saattohoidolla vähentää jopa yli 40 prosentilla.

Oikeat päätökset
oikeaan aikaan

Hyvässä saattohoidossa tehdään oikeat päätökset oikeaan aikaan. Kuoleman edessä kärsimystä lievitetään, mutta sallitaan kuoleman tulla, kun se on tullakseen turhia temppuja tekemättä.

”Kun sydän pysähtyy, sitä ei ryskytetä käyntiin aina uudelleen ja uudelleen”, Hänninen sanoo.

Suomessa kuolee syöpään 10000 ihmistä vuodessa. Terhokotiin jonossa on jatkuvasti 5-6 lähetettä, mutta Terhokodin järjestämään avohoitoon pääsee ilman jonotusta.

Saattohoitoa eivät tarvitse ainoastaan syöpäpotilaat. Myös esimerkiksi sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa, keuhkoahtaumatautia sekä eräitä neurologisia tauteja potevat potilaat tarvitsevat usein saattohoitoa.

Vaikka Terhokoti on Syöpäjärjestöjen perustama, siellä ei ole tautikohtaisia rajoituksia. Sinne voi saada lähetteen, jos sairaus on parantumaton, hoitovaihtoehdot on kokeiltu ja lopetettu. Terhokodissa on käytössä kaikki kivunlievitysmenetelmät.

Teksti
SK netin toimitus
Sinikka Suosalmi, STT

Kuva
Martti Kainulainen / Lehtikuva