Verta, hikeä ja kyyneleitä – näistä kaikista saa virtaa älypuhelimeen

Tulevaisuuden elektroniikka on yhtä riippuvaista ihmisestä kuin ihminen on siitä.

älypuhelimet
Teksti
Lauri Seppälä

Yhä älykkäämmät ja kätevämmät laitteet kulkevat mukanamme vaivattomasti, myös liikunnan aikana. Seuraavan sukupolven älylaitteet eivät vain ole lähellä meitä – ne voivat hankkia virtansa kehostamme.

On arvioitu, että uuden sukupolven elektroniikka – joka vaihtelee lääketieteellisistä implanteista sähköisiin piilolinsseihin – on yhtä riippuvaista meistä kuin me olemme siitä.

Viime vuosien tutkimukset osoittavat, että erilaiset sähkökäyttöiset laitteet voivat saada virtansa muun muassa liikkeistämme, verestä, hiestä ja kyyneleistä.

Esimerkiksi elimistömme keskimääräinen energiankulutus, joka on aikuisella 2000–2500 kilokaloria päivässä, riittäisi energialähteeksi älypuhelimen kohtuukäyttöön, kirjoittaa Ars Technica -lehti.

Virtalähteenä voi toimia jopa korvan simpukka. Simpukassa tapahtuu paineaaltojen muuntumista sähköisiksi impulsseiksi, mikä tarjoaa noin kymmenesosavoltin sähköisen jännitteen. Se on vahvuudeltaan erittäin heikko, mutta riittää silti ainakin teoriassa antamaan tarpeeksi virtaa kuulolaitteille ja muille auditiivisille implanteille.