Vasemmistolaisuutta ja feminismiä vastaan: Jordan B. Peterson on akateeminen stara, joka villitsee nuoret miehet

Miesten sosiaalinen asema määräytyy samaan tapaan kuin hummereiden, sanoo mediailmiöksi noussut kanadalaispsykologi.

aivotutkimus
Teksti
Lauri Seppälä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Yksi tämän hetken kysytyimpiä julkisia puhujia ja seuratuimpia esiintyjiä on kanadalainen 56-vuotias psykologi Jordan B. Peterson. Häneltä ilmestyi alkuvuonna teos 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos eli 12 ohjetta elämälle: vastamyrkkyä kaaokselle.

Teoksesta on tullut bestseller Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Saksassa ja Ranskassa.

Marraskuun alussa Peterson on tulossa Suomeen luennoimaan kirjansa aihepiiristä.

Youtube-tähdeksikin noussut Peterson on akateeminen stara, joka ammentaa argumenttejaan suureksi osaksi evoluutiopsykologiasta ja aivotutkimuksista.

Hän edustaa eräänlaista vastakulttuuria, jonka kritiikin kärki kohdistuu etenkin uusvasemmistolaisuutta ja feminismiä kohtaan.

Petersonin keskeinen väittämä kuuluu, että se, mikä oli 1960–1970-luvuilla radikaalia, on nyt muodostunut taantumukselliseksi ja vaaralliseksi ajatteluksi. Esimerkiksi ”islamofobia” on hänen mukaansa alkujaan fasistien luoma käsite, ”jonka avulla pelkurit manipuloivat ääliöitä”.

Oikeistolaiseksi mielletty Peterson on kiinnittänyt huomiota oikeistoradikaaleilta saamaansa huomioon ja todennut:

”Useat oikeistolaiset tai radikaalioikeistolaiset ihmiset ovat kirjoittaneet minulle ja sanoneet, että luentojeni kuuntelu on estänyt heitä menemästä äärimäisyyksiin.”

 

Peterson tuli laajasti tunnetuksi, kun hän vastusti transsukupuolisuuteen liittyvää lakia Kanadassa. Hän väitti, että laki pakottaisi muun muassa käyttämään muihin sukupuoliin liittyviä pronomineja, kuten ”ze” ja ”zir”, ja tekisi niistä kieltäytymisen rikolliseksi.

Vastaavat lait ovat Petersonin mukaan tyypillisiä ensivaiheita totalitaarisen valtion kehittymisessä. Hänen mielestään ”postmoderni uusvasemmistolaisuus” johtaa pahimmillaan Neuvostoliiton kaltaiseen diktatuuriin.

Tällaiseen tilanteeseen olisi hänen mukaansa mahdollista reagoida vain kahdella tapaa: joko hiljaisella orjuudella tai suoralla konfliktilla.

Maailmanlaajuista huomiota Peterson keräsi yhdysvaltalaisen Channel 4 News -kanavan haastattelussa, jossa toimittaja Cathy Newman haastatteli Petersonia aggressiivisella tyylillä muun muassa sukupuolikysymyksistä.

Järjestystä ja selkeyttä nuorten miesten elämään toisi jo se, jos he oppisivat siivoamaan huoneensa.

Petersonin ensisijainen huoli kohdistuu niihin nuoriin miehiin, jotka ovat ajautumassa kohti syrjäytymistä, epätoivoa ja radikalisoitumista.

Aihe on ajankohtainen myös Suomessa. Elinkeinoelämän valtuuskunta (Eva) arvioi alkuvuonna 2018, että Suomessa on liki 79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä, jotka ovat pudonneet työelämästä, ilmeisesti pysyvästi.

Kanadalaispsykologi näyttäytyy erityisesti nuorten miesten keskuudessa viisaana ja ankarana isähahmona, jollainen ei ole 1960-luvun jälkeen ollut enää muodissa.

Peterson kannustaa niin kutsuttuun ”hallitsevaan käyttäytymiseen”, joka tulee ilmi kehonkielessä – eli muun muassa seisomaan ryhdikkäästi hartiat takana.

Järjestystä ja selkeyttä nuorten miesten elämään toisi hänen mukaansa jo se, jos he oppisivat siivoamaan huoneensa.

”Miesten pitää helvetti aikuistua. Ei ole mitään hyvää ihmisissä, jotka eivät aikuistu eivätkä löydä merkitystä elämälleen.”

 

Peterson väittää, että sosiaaliset hierarkiat ovat lähtöjään luonnollisia ja että jokainen mittaa asemansa yhteiskunnassa. Tunnetuksi on noussut Petersonin vertaus ihmisten ja hummereiden välillä.

Hänen mukaansa ihmisillä ja hummereilla on yhtäläisyyttä hermostossa, joka on satoja miljoonia vuosia vanhaa perua.

Peterson nojaa tutkimukseen, jonka mukaan äyriäisten keskinäiset taistelut vaikuttavat niiden aivoihin pitkäkestoisesti. Muutosten laatu riippuu siitä, voittavatko vai häviävätkö ne.

Taistelun lopputulos tekee äyriäisestä joko hallitsevan tai nöyryytetyn osapuolen. Tällä tavalla syntyy Petersonin mukaan hummereiden sosiaalinen hierarkia.

”Kolme miljardia vuotta sitten aivot ja hermojärjestelmät olivat suhteellisen yksinkertaisia. Niillä oli jo kuitenkin olemassa rakenne ja neurokemia, joka on välttämätöntä sosiaalisen aseman ja sosiaalisten tietojen käsittelyyn.”

Petersonin mukaan ihmisten hierarkiat ovat kuin hummereidenkin. Jos mies on korkeassa asemassa, hän on Petersonin sanoin ”menestyvä hummeri, johon naiset kiinnittävät suurimman huomionsa”.

 

Petersonin esittämät suoraviivaiset evoluutiobiologiset väittämät ovat kirvoittaneet myös voimakasta kritiikkiä.

UCL-akatemian neurologian tutkija Leonor Gonçalvesin mukaan Petersonin päättely on vaarallisen pelkistävää.

Uskomus, jonka mukaan jotkut ihmiset ovat hummereiden tapaan ”luonnostaan” heikommassa sosiaalisessa asemassa, saattaa vahingoittaa näiden ihmisten mielenterveyttä, kannustaa kiusaamiseen tai johtaa johonkin vielä pahempaan, Gonçalves varoittaa.