Vapaa seksi hyväksytään entistä laajemmin, silti amerikkalaisnuorille kelpaa myös selibaatti

Yhä usempi 1990-luvun alussa syntynyt elää pitkään ilman ainuttakaan seksisuhdetta.

asenteet
Teksti
Marko Hamilo

Nettiporno ja Tinderin kaltaiset mobiilitreffipalvelut saattavat luoda mielikuvan nykynuorista loputtomien irtosuhteiden sukupolvena. Paljon aiempaa suurempi osa yhdysvaltalaisista hyväksyy esiaviollisen seksin mutta silti yhä useampi 1990-luvun alussa syntynyt elää vuosia ilman ainuttakaan seksisuhdetta.

“Kyse on todellakin sukupolvesta nuoria amerikkalaisia aikuisia eikä siitä ajanjaksosta jota he elävät”, sanoi Florida Atlantic Universityn psykologian apulaisprofessori Ryne Sherman. “Tällä ei ole juurikaan tekemistä muuttuneiden seksuaalikäyttäytymisen normien kanssa. Sukupolvet vain ovat erilaisia, ja kyse on pelkästään siitä.”

Archives of Sexual Behavior -lehdessä julkaistu tutkimus perustui yhdysvaltalaisten aikuisten edustavaan kyselytutkimukseen. Sen mukaan Y-sukupolvesta eli 1990-luvun alussa syntyneistä 20–24-vuotiaista 15 prosentilla ei ollut ainoatakaan seksikumppania sitten 18 vuoden iän. Vastaava osuus 1960-luvulla syntyneillä oli samassa iässä kuusi prosenttia. Ainoa sukupolvi, jonka seksuaalinen epäaktiivisuus nuorella iällä oli suurempaa, oli 1920-luvulla syntyneet.

Naiset olivat todennäköisemmin seksuaalisesti epäaktiivisia kuin miehet ja valkoiset todennäköisemmin kuin mustat.

“Samalla kun asenteet esiaviollista seksiä kohtaan ovat muuttuneet ajan mittaan sallivammiksi, individualismin nousu sallii nuorten amerikkalaisten aikuisten hyväksyä nämä sallivat asenteet kokematta painetta mukautua niihin omassa käyttäytymisessään”, Sherman spekuloi.