Vahvemmat lihakset – ilman liikuntaa

Mieli ja keho ovat tiiviimmin yhteydessä toisiinsa kuin on perinteisesti uskottu.

aivot
Teksti
Lauri Seppälä

Kukapa ei haluaisi kreikkalaisen jumalan kroppaa ilman fyysistä vaivannäköä. Ei siis ihme, että markkinoilla pyörii jos jonkinmoisia hilavitkuttimia, jotka lupaavat tuloksia ilman rehkimistä.

Fyysinen vahvistuminen ilman fyysistä suoritetta – tai edes sähköistä apuvälinettä – on kuin onkin mahdollista, selviää Journal of Neurophysiology -lehdessä julkaistusta Ohion yliopiston tutkimuksesta. Sen mukaan pelkkä paikoillaan istuminen ja liikunnan ajatteleminen voi tehdä ihmisestä voimakkaamman.

Fysiologian professori Brian Clarkin johtamassa kokeessa oli mukana 29 henkilöä, joiden ranteisiin oli kääritty kirurginen tukiside. Koehenkilöiden tehtävänä oli kuukauden ajanjaksolla istua paikallaan ja keskittää kaikki ajatuksensa rannelihasten supisteluun.

Koehenkilöt tekivät näin 11 minuuttia päivässä viisi kertaa viikossa.

Lopputuloksissa selvisi, että ajatusharjoitteita tehneiden rannelihakset olivat kaksi kertaa voimakkaampia kuin koehenkilöillä, jotka eivät tehneet mitään. Tulokset antavat tutkijoiden mukaan kiistatonta näyttöä erilaisten aivojen hermopolkujen merkityksestä harjoittelussa.