Vaarallinen kumpu

diabetes
Teksti
Juho Salminen
Vaarallinen kumpu

Jos syöt liikaa ja liikut liian vähän, sinua uhkaa aikuisiän diabetes. Tauti on vaarallinen, mutta joka toinen siitä kärsivä edes tiedä olevansa sairas.

Teksti Pekka Anttila
Kuva Petri Kaipiainen
(SK 28/2007)

Nelikymppinen Kauko on tullut terveyskeskukseen vastaanotolle ja valittaa rintakipuja. Hän ei ole koskaan polttanut eikä käytä verenpainelääkkeitä. Paino on hieman noussut, mutta jokin aika sitten tehdyissä testeissä kolesterolitaso oli kunnossa.

Silti Kauko saattaa tietämättään olla vakavasti sairas – hänellä saattaa olla aikuisiän diabetes.

”Paino ei ole se suurin ongelma!” huudahti Quebecin sydäninstituutin professori Jean-Pierre Després, 50, äskettäin Helsinkiin kokoontuneille valtimonkovettumataudin huippututkijoille.

Solakka professori nipisti itseään vyötäröstä ja vakuutteli kuulijoilleen, että kyllä, peukalon ja etusormen väliin jäi siivu läskimakkaraa.

”Aivan ihon pinnan alla hyllyessään rasva näyttää joidenkin mielestä rumalta, mutta se on oikeassa paikassa. Ylipainoa voi olla runsaastikin. Mutta väärään paikkaan kertyessään liikakilot voivat olla hengenvaarallista”, Després sanoi ja päästi irti vatsastaan.

Mikä sitten on väärä paikka rasvalle?

Jos pääsisimme katsomaan, kun Kauko kääntyy sivuttain lääkärin vastaanotolla, näkisimme hyvällä alulla olevan omenavatsan. Jos Kauko yrittää napata vyötärömakkaran sormiensa väliin, se ei onnistu. Vatsa on pinkeä kuin jalkapallo, koska rasva on kertynyt vatsaontelon sisälle. Se on vaarallista, koska vatsaontelosta rasva pääsee vaeltamaan maksaan.

Suomalaisen huippututkijan, professori Hannele Yki-Järvisen mukaan juuri ne ihmiset ovat vaikeuksissa, jotka ovat omenalihavia ja joille kehittyy rasvamaksa.

”Yli 80 prosentilla aikuistyypin diabeetikoista on rasvamaksa”, Yki-Järvinen toteaa.

Aiheesta lisää
Diabetesliitto
Diabetesliiton keskustelufoorumi Kohtauspaikka
Terveyskirjasto Duodecim: diabetes

Muiden maiden diabetesliittoja
Ruotsi
Yhdysvallat
Iso-Britannia

Diabetes blogeissa
Diabetesblogi
Hiipuuuuuuu
Diabetes notes (engl.)
Diabetes Mine (engl.)