Uusi tutkimus: Psykoterapian vaikuttavuutta on liioiteltu

Julkaisuharha vääristää sekä lääkehoidon että psykoterapian tehon mittareita.

masennus
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vuonna 2008 julkaistu tutkimus osoitti, että tutkimuskirjallisuus oli liioitellut masennuslääkkeiden vaikuttavuutta. Kyse oli niin sanotusta julkaisuharhasta: systemaattisiin katsauksiin ja meta-analyyseihin valikoituvat usein tutkimukset, joissa lääkkeen vaikuttavuus on pystytty osoittamaan, ja nollatulokset jäävät usein julkaisematta.

Nyt uusi Plos One -lehdessä julkaistu Vanderbiltin yliopiston jatkotutkimus samasta aiheesta osoitti, että aivan samanlainen julkaisuharha on liioitellut myös psykoterapian vaikuttavuutta masennuksen hoidossa.

“Tämä ei tarkoita, että psykoterapia ei toimi. Psykoterapia toimii. Se vain ei toimi niin hyvin kuin tieteellistä kirjallisuutta lukemalla ajattelisi”, tutkimuksen yksi tekijöistä, psykologian professori Steven Hollon Vanderbiltin yliopistosta sanoo.

Tutkijat kävivät läpi vuodesta 1972 vuoteen 2008 Yhdysvaltain terveysviraston (National Institutes of Health) rahoitusta saaneet hoitokokeet, joissa oli käytetty psykologisia hoitomuotoja. Kävi ilmi, että 13 eli lähes neljännes 55 myönnetystä apurahasta ei ollut johtanut julkaisuun.

He saivat käsiinsä datan julkaisemattomistakin tutkimuksista, ja kun ne otettiin meta-analyysiin mukaan, kävi ilmi että julkaisuharha oli liioitellut psykoterapian tehoa.