Uusi avaruusaika sarastaa – ihmisiä laukaistaan kiertoradalle Yhdysvalloista ensimmäistä kertaa lähes vuosikymmeneen

Viime vuosikymmenen Yhdysvallat on ollut riippuvainen Venäjän raketeista astronauttiensa saamisessa avaruuteen.

avaruus
Teksti
Lassi Lapintie

Yhdysvallat aikoo laukaista ihmisiä avaruuteen omalta maaperältään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Laukaisun on tarkoitus tapahtua tänään keskiviikkona 27. toukokuuta. Avaruussukkulaohjelman lakkauttamisesta lähtien Yhdysvallat on ollut riippuvainen Venäjän Sojuz-raketeista ihmisten saamisessa avaruuteen.

Keskiviikon laukaisu on uuden aikakauden alku paitsi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasalle, myös maan nopeasti kasvaneelle yksityiselle avaruussektorille. Rakettejaan tavarakuljetuksissa harjaannuttanut SpaceX kuljettaa nyt ensimmäistä kertaa ihmisiä kiertoradalle.

SpaceX:n Falcon 9 -raketin kantamassa Crew Dragon -aluksessa kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) matkaavat astronautit Robert Behnken ja Douglas Hurley.

Miehitetty lento on toinen SpaceX:n testilennoista, joilla varmistetaan yrityksen miehistönkuljetusjärjestelmän toimivuus. Edellinen Dragon-aluksen miehittämätön testilento suoritettiin onnistuneesti maaliskuun alussa.

Uuden testilennon suunniteltu laukaisuhetki Floridan Kennedy Space Centeristä on hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa. Sääolosuhteiden tai muiden esteiden takia laukaisua voidaan tarvittaessa siirtää lauantaille tai sunnuntaille.