Tutkimus paljasti, että rasistiset asenteet näkyvät jopa robottien kohtelussa

Koehenkilöiden asenteita tutkittiin shooter bias -kokeella, jossa pitää nopeasti ratkaista, onko äkkiä näkökenttään ilmestynyt hahmo uhkaava.

keinoäly
Teksti
Mika Horelli

Uusseelantilaisen Canterburyn yliopiston tutkijat havaitsivat, että suurin piirtein ihmisten muotoisten robottien väri vaikuttaa ihmisten vuorovaikutukseen niiden kanssa.

Robotit ja rasismi -tutkimuksessa havaittiin, että erilaisia etnisiä taustoja edustavat amerikkalaiset koehenkilöt suhtautuivat luottavaisemmin valkoisiin kuin mustiin robotteihin. Tutkimusta johtaneen professori Christoph Bartneckin mukaan ihmiset siirsivät selvästi toisiin ihmisiin liittämänsä rotumielikuvat koneisiin niiden värin perusteella.

Tulokset saatiin muun muassa niin kutsutulla shooter bias -kokeella, jossa pitää nopeasti ratkaista, onko äkkiä näkökenttään ilmestynyt hahmo uhkaava.

Testi on laajasti käytössä poliisien ja sotilaiden koulutuksessa eri puolilla maailmaa. Sen tulosten perusteella muun muassa Yhdysvalloissa poliisien on havaittu selvästi herkemmin ampuvan mustia kuin valkoisia. Saman ilmiön on nyt havaittu toistuvan, vaikka näkökenttään ilmestyisi ilmiselvä robotti. Valkoisiin robotteihin suhtaudutaan luottavaisemmin kuin mustiin.

Professori Bartneckin mukaan robottien väriin liittyvät ennakkoluulot liittyvät suoraan ihmisten perittyihin ennakkoluuloihin ja odotuksiin, vaikka tätä ei edes aina tiedosteta. Bartneckin mukaan ihmiset siirtävät osin tiedostamattaan erinäköisiin ihmisiin liittyviä ennakkoluuloja ihmisen kaltaisiin robotteihin, mutta ilmiö toimii myös toisinpäin. Tästä syystä ihmistä muistuttavat robotit pitäisi suunnitella heijastamaan tasaisesti myös ihmisen monimuotoisuutta koska näin kyetään vähentämään myös eri ihmisryhmien välisiä ennakkoluuloja.