Tutkijat testasivat keinoälyn yhteistyötaitoja – Mitä älykkäämpi, sitä julmempi ja itsekkäämpi

Tekoäly on joko paras tai kamalin ihmiskunnalle koskaan tapahtunut asia, sanoo huippufyysikko Stephen Hawking.

Google
Teksti
Lauri Seppälä

Nykyaikainen keinoäly kykenee oppimaan itsenäisesti uutta ja kehittämään toimintaansa. Nyt Googlen DeepMind-keinoälyä kehittävät tukijat ovat testanneet, kykeneekö DeepMind myös yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa.

Tutkimusryhmä laittoi kaksi DeepMind-tekoälyä pelaamaan toisiaan vastaan yksinkertaista hedelmien keräyspeliä, jossa tehtävänä on kerätä itselleen mahdollisimman monta omenaa. Lisäksi pelissä on mahdollista käyttää lamauttavaa laser-sädettä, jolla estetään vastustajaa keräämästä omenoita.

Koeasetelmassa peliä pelattiin 40 miljoonaa kertaa. Toistojen avulla keinoälyt kykenivät oppimaan pelikokemuksista ja kehittämään taktiikkaansa.

Peli eteni rauhallisesti niin kauan kun toimijoiden ympärillä oli tarpeeksi omenoita. Kun omenat vähenivät, ja keinoälyt huomasivat joutuvansa tappiolle, ne muuttuivat aggressiivisiksi, alkoivat käyttää lasersäteitä lamauttaakseen vastustajansa.

Pelissä olisi ollut mahdollista päätyä myös omenoiden tasajakoon. Siihen johtavan toimintamallin valitsivat kuitenkin vain Deep Mindin ”tyhmimmät” keinoälyt.