Tutkijat: Superpurkaus mahdollinen Yellowstonen luonnonpuiston tulivuoressa

maanjäristykset
Teksti
Jyrki Jantunen
Wildlife photographers watch a herd of bison along Soda Butte Creek in the northeastern corner of Yellowstone National Park on Feb. 15, 2008. Winter is prime time for viewing wildlife in Yellowstone. (AP Photo / William Kronholm)

Yhdysvaltain maailmankuulu luonnonpuisto Yellowstone on räjähdysherkässä tilassa. Yellowstone Volcano Observatory -tutkimuslaitoksen geologit raportoivat, että alueella on havaittu ”huomattava suma” maanjäristyksiä.

Luontokuvaajia Yellowstonessa helmikuussa 2008. (Kuva William Kronholm / AP / Lehtikuva)

Yellowstone on tunnettu tuliperäisyydestään. Huolta suuresta tulivuorenpurkauksesta lisäävät maanjäristykset, joita on viime aikoina mitattu alueella ennätysmäärä.

Järistysten lisääntyminen havaittiin joulukuun 26. päivänä. Seuraavana päivänä aluetta vavisutti järistys, jonka vahvuudeksi mitattiin 3,9 richteriä. Hieman heikompi 3,0 richterin järistys iski uudenvuodenaattona.

”Joulukuun liikehdintä on ollut vilkkainta tällä alueella vuosiin”, varoitettiin YVO:n tiedotteessa.
Yellowstonessa mitataan vuosittain jopa 2000 järistystä. Pelkästään joulukuussa järistyksiä mitattiin 400, mikä on huomattavasti kuukausittaista keskiarvoa enemmän.

Vulkaaninen
noidankattila

Yellowstone-järven alla sijaitsee ikivanha romahtanut tulivuori. Tutkijoiden mukaan sen purkautuminen yli 160000 vuotta sitten oli valtava luonnonmullistus, joka levitti savua ja tuhkaa Meksikonlahdelle asti.

Jos vastaavanlainen purkaus tapahtuisi nyt, se voisi aiheuttaa koko maapallon ilmastoa muuttavan katastrofin.

Asiantuntijoiden mukaan ”superpurkaus” ei ole kuitenkaan todennäköinen, vaikka alue on kaikkea muuta kuin rauhoittunut. Noin kymmenen kilometrin syvyydessä Yellowstonen alla kiehuu edelleen vulkaaninen noidankattila.

”Emme usko, että mitään omituista on tapahtumassa juuri nyt”, sanoi YVO:n tutkija Jake LowersteinTime-lehdelle.


”Emme usko, että maan alla oleva magmamäärä riittäisi aiheuttamaan tuhansien vuosien takaisten mullistusten kaltaisia tapahtumia. Mutta kaikki on mahdollista.”

Yellowstonesta tehdyssä geologisessa tutkimuksessa varoitetaan, että riippuen purkauksen kestosta, voimakkuudesta ja ajankohdasta se voisi vaikuttaa 70000-100000 ihmisen elämään lähialueilla. Kaikkein rajuimmillaan purkauksella voisi olla myös koko mantereen laajuisia vaikutuksia.

Yellowstone on
kuuluisa geysireistään

Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee pääosin Wyomingin osavaltion alueella Yhdysvaltojen luoteisosassa. Vuonna 1872 perustettu Yellowstone on tiettävästi maailman ensimmäinen kansallispuisto.

Puiston pinta-ala on lähes 9000 neliökilometriä. Esimerkiksi Kyproksen saari on vain hieman sitä isompi.

Yellowstonessa vierailee vuosittain yli kolme miljoonaa turistia. Sen kuuluisimpia nähtävyyksiä on säännöllisin väliajoin purkautuva kuuma lähde eli geysir Old Faithful (Vanha uskollinen). Kaikkiaan puistossa on yli 300 geysiriä ja tuhansia kuumia lähteitä.

Yellowstonen eläimistö on hyvin runsas ja monipuolinen. Siellä voi nähdä esimerkiksi harvinaisia biisoneita luonnossa.

Yellowstone on Yhdysvaltain ainoa supertulivuoreksi nimetty alue. Sen kaldera eli kattilalaakso on syntynyt valtavien vulkaanisten räjähdysten seurauksena.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo / STT