Tutkijat haluavat Maan elämälle henkivakuutuksen: ehdottavat maailman suurinta spermapankkia Kuuhun

Kuuhun säilöttäisiin eri eläinlajien sperma- ja munasolunäytteitä. Niiden avulla elämä voitaisiin palauttaa ydinsodan tai luonnonkatastrofin jäljiltä.

avaruustutkimus
Teksti
Mika Horelli

Amerikkalaistutkijat ehdottavat, että Kuuhun perustettaisiin maailman suurin sperma- ja munasolupankki, johon säilöttäisiin 6,7 miljoonan maan päällä elävän eläinlajin soluja.

Tutkijaryhmää johtaneen Arizonan yliopiston apulaisprofessori Jekan Thangan mukaan Kuun pinnan alle rakennettaisiin holvi, johon solut kuljetettaisiin syväjäädytettyinä useammassa erässä.

Kuuperästä on kartoitettu paljon muinaisen vulkaanisen toiminnan jälkeensä jättämiä luolastoja, jollaiseen holvi voidaan sijoittaa. Noin 80–100 metrin syvyydessä solut olisivat suojassa avaruuden säteilyltä ja kuuhun putoavien mikrometeoriittien iskuilta.

Kuuarkiksi kutsuttu sperma- ja munasoluvarasto toimisi eräänlaisena henkivakuutuksena. Sen avulla eläinlajeja voitaisiin palauttaa Maan pinnalle esimerkiksi ydinsodan, pandemian, tulivuorenpurkauksen tai suuren asteroidin iskeytymisen aiheuttaman sukupuuttoaallon jälkeen.

Vastaavalla ajatuksella Huippuvuorilla sijaitsevaan holviin on varastoitu vuodesta 2008 lähtien yli miljoona eri kasvilajien siemennäytettä.