Tupakoinnin lopettaminen auttaa vielä syöpädiagnoosin jälkeenkin: savuttelusta luopunut voi elää pidempään ja paremmin

Turun yliopistollinen keskussairaala tutki tekoälyn avulla syöpäpotilaiden sairauskertomuksia ja tupakointia vuosien ajalta. Tutkimus on kansainvälisesti uraauurtava.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) on valmistunut lähes 30 000 potilaan tutkimus, joka selvitti tekoälyn avulla tupakoinnin haitallisuutta syöpäpotilaille. Kyseessä on kansainvälisesti ensimmäinen laaja tutkimus, joka käsittelee tupakoinnin haitallisuutta syöpäpotilaille.

Diagnoosin jälkeen tupakoinnista eroon päässeet elivät tutkimuksen mukaan jopa 1,2 vuotta pidempään kuin potilaat, jotka jatkoivat polttamista.

Tutkimuksen aineistona olivat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vuosina 2009–2018 hoidettujen syöpäpotilaiden sairauskertomukset. Keskiseuranta-aika oli viisi vuotta. 12 000 potilasta menehtyi seurannan aikana.

”Tutkimus osoittaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia”, sanoo Tyksin syöpätautien erikoislääkäri Eetu Heervä.

Viiden vuoden kuluttua syöpädiagnoosista tupakointia jatkaneista miehistä noin puolet oli elossa, naisista 62 prosenttia. Potilaista, jotka eivät olleet polttaneet lainkaan, jopa 75 prosenttia oli viiden vuoden jälkeen elossa.