Tuntematon syy: Kun Etelämanner jäähtyy, Grönlanti lämpenee

Antarktiksen ilmasto on usein 200 vuotta Grönlantia jäljessä.

Antarktis
Teksti
Marko Hamilo

Uusi jäänäytteisiin perustuva tutkimus osoittaa, että viime jääkauden aikana Etelämantereen ja Grönlannin lämpötilat ovat vaihdelleet useaan otteeseen äkillisesti niin, että kun pohjoisessa on lämmennyt, on etelä jäähtynyt, ja päinvastoin.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä äkilliset ilmastonmuutokset ilmenivät aina ensin Grönlannissa, jota Etelämanner seurasi noin 200 vuoden viiveellä. Tutkijat dokumentoivat 18 äkillistä ilmastonmuutosta 68 000 viime vuoden aikana.

Tutkimusartikkelin kirjoittajan, Oregonin osavaltionyliopiston tutkija Christo Buizertin mukaan näyttäisi siltä, että lämpö siirtyy pallonpuoliskojen välillä jollakin tuntemattomalla mekanismilla. Se, että siirtymä kestää 200 vuotta, antaa kuitenkin joitakin vihjeitä.

Näin hitaan siirtymän voi parhaiten selittää valtamerien vaikutus. Jos mekanismi perustuisi ilmakehään, siirtymien olisi pitänyt tapahtua vuosien tai vuosikymmenien perspektiivillä.

68 000 viime vuoden aikana tapahtuneet ilmastonmuutokset kuitenkin poikkeavat huomattavasti nykyisestä ilmastonmuutoksesta. Nyt koko planeetan ilmastoa lämmittää ilmakehän lisääntynyt hiilidioksidipitoisuus. Jääkauden aikana ilmastonmuutokset olivat alueellisia ja liittyivät suuriin merivirtojen muutoksiin.