Tulipallo tuhosi maan ja pimensi taivaan Pohjanmaan yllä 78 miljoonaa vuotta sitten – Kraatteri ei suomalaistutkijoita kiinnosta

Suomi on meteoriittien muinaiskraatterien aarreaitta, jota vain ulkomaalaiset tutkivat, harmittelee suomalaisgeologi.

asteroidit
Teksti
Lassi Lapintie

Muinaisen meteoriitin iskusta syntynyt Etelä-Pohjanmaan Lappajärven törmäyskraatteri on osoittautunut luultua vanhemmaksi. Kraatterin uudeksi iäksi on arvioitu 78 miljoonaa vuotta 780 000 vuoden virhemarginaalilla.

Uusi ajoitus saatiin radioaktiivisuuteen perustuvalla uraani-lyijy-menetelmällä. Tiedejulkaisu Geochimica et Cosmochimica Actan painetussa versiossa 15. tammikuuta ilmestyneestä artikkelista iskee silmään se, että kirjoittajien listalta ei löydy yhtäkään suomalaista nimeä.

Sille on syynsä, kertoo törmäyskraattereihin erikoistunut geologi Teemu Öhman, joka on seurannut Lappajärven tutkimusta blogissaan.

”Suomessa olisi mahdollisuuksia kraatteritutkimukseen vaikka kuinka paljon. On helkkarin hyvä, että ulkomaalaiset kollegat ovat sen ymmärtäneet, Suomessa kun se ei ketään kiinnosta”, Öhman kertoo Suomen Kuvalehdelle.

Uuden ajoituksen toteutti Naturhistoriska Riksmuseetin NordSIM-laboratoriossa Tukholmassa työskentelevän Gavin Kennyn johtama työryhmä.