Tuliko tehtyä rikos? Nyt dna-testi erottaa kaksosetkin

Identtisillä kaksosillakin on eroja perimässään.

Dna
Teksti
Marko Hamilo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Rikostutkinta on hyötynyt valtavasti dna-profiloinnista, jonka avulla on usein saatu vahvistus siitä, että epäilty on todella ollut rikospaikalla. Jo 30 vuotta käytössä olleen menetelmän avulla on myös voitu osoittaa jälkikäteen, että rikoksesta tuomittu on ollut syytön.

Jokainen lukion biologiansa lukenut kuitenkin tietää, että dna-profiloinnissa on yksi heikko kohta: identtiset kaksoset.

Silloin tällöin käy niin, että rikospaikalta otettua näytettä vastaava dna on epäillyllä, jolla on identtinen sisar. Jos kumpikaan ei tunnusta, rikos voi jäädä selvittämättä. Näin varsinkin, jos rikospaikalta ei löydy sormenjälkiä. Ne ovat kaikilla kaksosillakin erilaiset.

Identtiset kaksosetkaan eivät ole genomiltaan täysin identtisiä. Vaikka he ovatkin perineet vanhemmiltaan täsmälleen samat 3,1 miljardia dna-aakkosta, kummankin kromosomeihin on tullut myös joitakin satunnaisia mutaatioita.

Tavallinen poliisin käyttämä dna-profilointi perustuu dna-jaksoihin, joissa on paljon vaihtelua. Tällainen testi on suhteellisen edullinen ja tulokset saa nopeasti.

Yksittäisiä mutaatioita koko genomin laajuudelta etsivä testi taas on kallis ja sen tuloksia joutuu odottamaan kuukauden.

Nyt pohjoisenglantilaisen Huddersfieldin yliopiston tutkija Graham Williams on kehittänyt edullisen analyysimenetelmän, joka erottaa jopa identtiset kaksoset. Analytical Biochemistry -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että luotettava tulos valmistuu parissa tunnissa. Menetelmä perustuu siihen, että geenien toimintaa säätelevä dna:n metylointi on yksilöllistä eikä se periydy.