Tiibetin ylätasangon kuivuminen uhkaa satojen miljoonien ihmisten vesivaroja, jos hiilidioksidipäästöjä ei leikata

Heikko vesiturva saa ihmiset liikkeelle, sanoo tutkija. Pahiten kuivuminen vahingoittaisi Keski-Aasiaa, Afganistania, Pakistania ja Intian luoteisosia.

ilmastonmuutos
Teksti
Anssi Koskinen

Tiibetin ylätasanko tuottaa juomaveden jopa kahdelle miljardille ihmiselle. Elokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan vesilähdettä uhkaa kuivuminen lähivuosikymmeninä, mikäli kasvihuonepäästöjä ei saada leikattua.

Ilmastonmuutos aiheuttaa lähivuosikymmeninä vuoristossa jäämassan hupenemista sekä vähentää vesimäärää järvissä ja pohjavedessä. Osalle jokien alajuoksun alueista tämä tarkoittaisi vesivarojen täydellistä romahtamista, sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Michael Mann Penn State –yliopiston tiedotteessa.

Pahiten kuivuminen osuisi Keski-Aasiaan ja Afganistaniin vettä kuljettavaan Amudarya-jokeen sekä Indus-virtaan, joka virtaa Luoteis-Intiaan, Kashmiriin ja Pakistaniin.

Tiibetin ylätasanko on kuin luonnon oma vesitorni, luonnehtii tutkija Miina Porkka Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitokselta. Se on toiminut puskurina, kun alajuoksun alueilla on sattunut kuiva kausi.