Tekoälytohtori Watson on vielä oppipoika syöpälääkärinä

Asiantuntijat ovat alkaneet epäillä IBM:n jättihankkeen ongelmanratkaisukykyjä myös muilla aloilla.

IBM
Teksti
Kari Tyllilä

Lääketieteeseen erikoistuneen STAT-verkkojulkaisun haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tekoälyjärjestelmä Watson vaatii vielä paljon kehittämistä pystyäkseen syöpäpotilaiden laadukkaisiin diagnooseihin ja hoito-ohjeisiin.

Järjestelmää on kehitetty tähän tarkoitukseen kuusi vuotta, ja se on ollut jo kolmen vuoden ajan saatavilla sairaalakäyttöön.

Watsonia kritisoidaan myös siitä, että se pitäytyy amerikkalaisiin hoitokäytäntöihin ja sen käyttämä tietoaineisto painottuu Yhdysvaltoihin. Se ei myöskään pysty kokeneen lääkärin lailla perustelemaan hoitosuosituksiaan.

Käytännössä hoitosuositukset voivat myös muuttua jopa muutamassa päivässä uusimman tutkimustiedon tultua julki. Watson voi olla tällöin jarru niiden soveltamisessa.

Watsonin suurin ansio on asiantuntijoiden mukaan kyky kerätä ja analysoida hetkessä tietomassoja, joiden keräämiseen ja läpikäymiseen ihmiseltä menisi vähintäänkin viikkoja. Ohjelmisto käyttää hyväkseen laajoja tietoaineistoja, jotka on koottu alan kirjallisuudesta, potilastiedoista ja kliinisistä kokeista.