Unohtamisen onni

Supermuistaja voi muistaa tarkasti elämänsä jokaisen päivän. Kyky on enemmän taakka kuin lahja. Joustava ajattelu vaatii, että turha sälä siivotaan pois.

aivot
Teksti
Anna Tommola
Kuvitus
Outi Kainiemi

Sähköposti oli erikoinen. Siinä 34-vuotias nainen väitti muistavansa tarkasti elämänsä jokaisen päivän esiteinivuosistaan saakka. Jos hän näki satunnaisen päivämäärän, päivän tapahtumat virtasivat eloisina hänen mieleensä.

Epäilevien tutkijoiden onneksi AJ, kuten he naista kutsuivat, oli valmis yhteistyöhön. Kalifornian yliopiston neurobiologi, muistitutkija James L. McGaugh kollegoineen sai testata ja puhuttaa häntä vuosien ajan. Varmistui, ettei AJ huijannut, luntannut päiväkirjoistaan tai harjoitellut salaa.

AJ oli hyvin erilainen kuin aiemmin kuvatut ”supermuistajat”. Useimmiten nämä kykenivät painamaan mieleensä nippelitietoa: numerosarjoja, šakkipelin siirtoja, hämmästyttävät määrät merkityksettömiä tavuja.

AJ:n erityiskyky koski hänen autobiografista eli omaelämäkerrallista muistiaan. Hän yhdisti sattumanvaraisiin päivämääriin myös uutistapahtumia, mutta vain jos ne liittyivät johonkin henkilökohtaiseen.