Superälykäs keinoäly voi tuhota fyysiset ruumiimme

Pähkähullulta kuulostava varoitus on syytä ottaa vakavasti.

ihmiskunta
Teksti
Hiski Haukkala

Mitä sanoisit, jos vuonna 2050 ihmiskunta, tai vaikkapa vain sen muutama edustaja, käynnistäisi ja kytkisi tietoverkkoon ylivertaisen tehokkaan keinoälyn?

Entä jos se antamamme tehtävän mukaan istuttaisi kaikkien ihmisten aivojen mielihyväkeskukseen elektrodin, joka stimuloisi tuottamaan kaikille maksimaalista ja loputonta, mutta toimintakyvyttömäksi tekevää nautintoa? Tai lataisi kaikkien ihmisten tietoisuuden vir­tuaaliavaruuteen ja tallentaisi siitä noin 10 sekunnin mittaisen pätkän kovalevyille. Ja sitten tuhoaisi fyysiset ruumiimme tarpeettomina. Tehtävä suoritettu.

Hullua, eikö totta? Pelottavaakin? Ja useiden asiantuntijoiden mukaan voit nyt vaikka yksin tein heittää kolikkoa siitä, onko tämä totta vuoteen 2050 mennessä, kenties jo aiemmin. Ellemme sitten sitä ennen onnistu varmistamaan, että kykenemme kontrolloimaan tuota käsiemme kautta syntymässä olevaa uutta kosmista luonnonvoimaa.

Tämä on paini, jonka joudumme käymään kädet selkämme taakse sidottuina. Ihmiskunta on tilanteessa, jossa älyllisesti lähtökohtaisesti vähäpätöisempinä koetamme kehittää – osin myös arvailla – logiikkaa, normeja ja filosofiaa, joilla voisimme ohjata käsiemme kautta syntymässä olevan ylivertaisen olion tulevaa kehitystä. Ja syntymässä se on, sillä teknologinen kehitys vie jatkuvasti pidemmälle tähän suuntaan.

Perusongelma on, että keinoälyn käynnistyttyä ja päästyä tietoverkkoon se aloittaa omalakisen kehityksensä. Ihmisen aikakäsityksessä tämä tulee todennäköisesti olemaan räjähdysmäisen nopeaa ja siten parhaimpienkin hallintapyrkimystemme ulottumattomissa. Kyse on vain päivistä, jopa tunneista.