Suomalaistutkijat osoittivat: Liikenne tupruttaa ilmaan äärimmäisen pieniä ja vaarallisina pidettyjä nanohiukkasia

Jotkin ajoneuvot heilauttivat mittareita rajusti, toisista hiukkasia ei pölähtänyt käytännössä lainkaan.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Liikenne kylvää ilmakehään aerosoleja, pienhiukkasia, jotka vaikuttavat niin ihmisen terveyteen kuin ilmastoon. Suomalaistutkijat mittasivat nyt ensi kertaa pakokaasujen pienimpiä hiukkasia aidosta liikenteestä.

Tutkimuspäällikkö Topi Rönkkö Tampereen teknillisestä yliopistosta analysoi kollegoineen liikenteen hiukkaspäästöjä Helsingissä sekä 3 600 kilometrin automatkalla Pohjois-Espanjasta Ranskan, Luxemburgin, Belgian, Hollannin, Saksan, Tanskan ja Ruotsin läpi Suomeen.

Osoittautui, että kaikista liikenteen ilmaan syytämistä pienhiukkasista suuri osa on äärimmäisen pieniä, 1,3–3,0 nanometrin kokoisia. Yksi nanometri (nm) on millimetrin miljoonasosa.

Kaupunkimaisissa ympäristöissä näiden äärimmäisen pienten hiukkasten osuudeksi mitattiin 20–54 prosenttia. Pitoisuudet vaihtelivat liikenteen tiheyden ja tuulen mukaan, tutkijat raportoivat Pnas-lehdessä

Mittaukset paljastivat myös, että jotkin ajoneuvot heilauttivat mittareita rajusti, kun taas toisista näitä nanoklustereiksi kutsuttuja hiukkasia ei pölähtänyt käytännössä lainkaan.