Sikainfluenssa pelottaa enemmän kuin tappaa

Meksiko
Teksti
SK:n toimitus

Pandemian pelko on saanut maailman varovaiseksi.

Sikainfluenssa
Los Angelesista saapuneet matkustajat joutuivat terveysviranomaisten syyniin Kuala Lumpurin lentokentällä Malesiassa maanantaina 27. huhtikuuta.

Sikainfluenssaan kuolleiden määrä on Meksikossa noussut 103:een. Maan hallitus kuitenkin korostaa, että valtaosa influenssaan sairastuneista on jo paranemassa.

Meksikon terveysministerin Jose Angel Cordovan mukaan maassa on havaittu 1600 epäiltyä tartuntaa. Noin 400 tartunnan mahdollisesti saanutta on sairaalassa.

Maailmanpankki on luvannut Meksikolle 205 miljoonaa dollaria taisteluun tautia vastaan.
Maailman terveysjärjestön WHO:n on määrä huomenna pohtia, onko sikainfluenssan vuoksi tarpeen ryhtyä entistä tiukempiin varotoimiin ja nostaa viranomaisten valmiustasoa.

Pandemian uhka

YK on varoittanut sikainfluenssan mahdollisuuksista laajeta maailmanlaajuiseksi epidemiaksi eli pandemiaksi. Uhkaan on kuitenkin varauduttu paremmin kuin koskaan aiemmin, kertoo BBC.

Kuolemantapauksia ei ole toistaiseksi vahvistettu Meksikon ulkopuolelta, mutta sikainfluenssa on levinnyt ainakin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Tartuntaepäilyjä on löytynyt muun muassa Israelista ja Uudesta-Seelannista.

Myös Espanjassa ja Ranskassa tutkitaan muutamia mahdollisia tautitapauksia. EU-komissio haluaa unionin terveysministerit koolle keskustelemaan sikainfluenssan uhasta. Terveyskomissaari Androulla Vassilioun mukaan kokous olisi pidettävä niin pian kuin mahdollista.

Suurimassa osassa Meksikon ulkopuoleisista tapauksista epäiltyjen oireet ovat jääneet lieviksi tai todettu negatiivisiksi.

Suomessakin on varauduttu

Suomessa ei toistaiseksi ole syytä huoleen. Taudin rajun leviämisen varalta on kuitenkin olemassa yksityiskohtainen toimintasuunnitelma ja lääkitys noin 1,2 miljoonalle suomalaiselle, YLE kertoo uutisessaan.

Niin sanottu pandemiasuunnitelma laadittiin vuonna 2006 sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Ohjenuoran mukaan toiminnan keskipisteessä olisi aluksi Auroran sairaala Helsingissä.

Mikäli tapauksia alkaisi tulla ilmi paljon, ajettaisiin koko Meilahden sairaalan kirurginen toiminta alas. Leikkaussaleista vapautuvaa henkilökuntaa ja tiloja käytettäisiin väliaikaisten teho-osastojen perustamiseen.

Lähteet STT, BBC ja YLE