Sattuma vai ilmastokatastrofin enne? "Raamatullinen sade" USA:n keskiosassa yllätti säätieteilijät

ilmastonmuutos
Teksti
Kari Tyllilä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Rankkasateet ja sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet ja muuttuneet entistä rajummiksi. Yhteys ilmastonmuutokseen näyttää ilmeiseltä.

Syyskuun toisella viikolla USA:n keskiosassa Coloradon osavaltiossa sijaitsevan Boulderin kaupungin yli pyyhkäisi saderintama, jollaisen todennäköisyys on yksi tuhannessa vuodessa.

Kahdeksassa päivässä vettä tuli taivaalta yli 30 sentin kerros. USA:n kansallinen sääkeskus luonnehti tulvaa raamatulliseksi.

Source NOAA
Päivittäisten rankkojen sateiden prosenttiosuus on kasvanut USA:ssa 1970-luvulta lähtien. Lähde: NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), Kansallinen ilmastotietokeskus.

Syyskuun 14 päivänä sade lakkasi – mutta jatkui jälleen sunnuntaina. Kun kaatosade viimein maanantaina laantui, yhteismääräksi mitattiin 44 senttimetriä. Kymmenessä päivässä Boulder sai lähes koko vuoden normaalin sademäärän.

Sateen aiheuttamissa tulvissa kuoli kahdeksan ihmistä, ja aineelliset vahingot olivat mittavat.

Aiemmin tänä vuonna Coloradon osavaltiossa koettiin ennätysmäinen kuivuus ja metsäpalojen sarja.

Ääri-ilmiöt levinneet mantereille

Rankat sateet ja myrskyt eivät ole poikkeuksellisia ilmiöitä valtamerien rannikolla kuten USA:n kaakkoisosassa.

Keskellä laajaa mannerta rankkasateet kuitenkin herättävät kysymyksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista, varsinkin kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jatkuvasti noussut ennusteita nopeammin.

Vastaava ääri-ilmiö sattui elokuulla myös Venäjän Kaukoidässä, kun Amurjoki Venäjän ja Kiinan rajalla tulvi ennätyksellisen rajusti. Aiempi tulvan ennätyskorkeus oli vuodelta 1897, ja nyt se rikottiin yli kahdella metrillä.

Nyt syyskuun lopulla ennätysrankkoja sateita on saatu myös Meksikossa, jossa surmansa on saanut yli sata henkilöä maanvyörymissä. Sielläkin sateet ovat ylittäneet kaikki historiaan kirjatut ennätykset. Poikkeuksellista on, että sateet ovat levinneet rannikon myrskyvyöhykkeeltä laajoille alueille sisämaahan.

Arktisen jään sulaminen voi vaikuttaa

Yksi mahdollinen selitys ilmiöön on ylemmän ilmakehän suihkuvirtausten muuttuminen. Mother Jones -nettisivustolla haastateltu meteorologi Jeff Masters pitää mahdollisena, että arktisen alueen vuodentakainen jään ennätyksellinen sulaminen on vaikuttanut ylemmän ilmakehän suihkuvirtauksiin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Tämän takia ilmakehään on muodostunut uusia virtauksia patoavia alueita. Tällainen “patoalue” oli osatekijä myös Coloradon sateissa. Alueen yllä oleva matalapaine imi kosteaa ilmaa trooppiselta alueelta, joka sitten jäi paikalleen ja tiivistyi pitkään jatkuneiksi rankkasateiksi.

Yleisemminkin kun ilmasto lämpenee, ilmaan sitoutuu enemmän kosteutta, joka sitten sopivissa olosuhteissa tiivistyy runsaammiksi sateiksi. Jo puolen asteen lämpötilan nousu lisää sitoutuneen veden määrää vajaalla viidellä prosentilla.

Entä tulevaisuus?

Iso kysymys on, missä määrin sään yllättävät vaihtelut yleistyvät ja ovat ennustettavissa.

Vielä julkaisematon kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viides raportti arvioi, että sateet voimistuvat ja vuosituhannen loppuun mennessä sekä mantereilla että trooppisilla alueilla. Niitä on myös useammin kuin nyt.

Kolikon toinen puoli on, että säätutkijoiden mukaan sateiden runsastuessa toisilla alueilla toiset alueet jäävät aiempaa kuivemmiksi eli alueelliset äärimmäisyydet korostuvat.

Sää- ja ilmastotutkijat ovat kuitenkin varovaisia arvioidessaan suoria syy-seuraussuhteita kulloistenkin sääilmiöiden ja ilmastonmuutoksen välillä. Mieluummin puhutaan tilastollisesta yhteydestä, jolla hahmotetaan kokonaisuutta.

Yhdysvaltojen kansallinen ilmastotietokeskus on kirjannut maassa sattuneiden äkillisten rankkasateiden määrän vuodesta 1910 lähtien.

Tilastosta on selvästi nähtävissä kasvu 1970-luvulta lähtien, mikä viittaa tilastolliseen yhteyteen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun kanssa. Yksittäisiä äärimmäisiä sääilmiöitä on kuitenkin tämän pohjalta mahdoton ennustaa.