Tutkijat: Sähkösavukkeet säästäisivät tuhansia ihmishenkiä

Asiantuntijat haluavat lisää rajoituksia perinteiselle tupakalle.

fda
Teksti
Marko Hamilo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Jos terveysviranomaiset sääntelisivät sähkösavukkeita, niiden suosio voisi romahduttaa tupakan polttamisen suosion. Tämä taas voisi säästää tuhansia ihmisiä ennenaikaiselta kuolemalta, väittävät Yhdysvaltain arvostetuimpiin kuuluvaan lääketieteelliseen lehteen New England Journal of Medicineen näkökulma-artikkelin kirjoittaneet tutkijat.

Edellytyksenä Georgetownin yliopiston tutkijoiden Nathan Cobbin ja David Abramsin mukaan olisi, että elintarvike- ja lääkelaitos FDA osoittaisi sähkösavukkeet turvallisiksi.

Artikkelissa tutkijat vaativat FDA:ta vauhdittamaan sääntelyprosessia, jotta sähkösavukkeiden turvallisuuteen liittyvät epävarmuudet saadaan eliminoitua. Mitä nopeammin niin tehdään, sitä nopeammin tappavaa poltettua tupakkaa saadaan korvattua sähkösavukkeiden puhtaalla nikotiinilla.

Kirjoittajat huomauttavat, että jotkut sähkösavukkeista julkaistut tutkimukset osoittavat, että ne voivat olla yhtä turvallisia ja tehokkaita nikotiinikorvaushoitotuotteita kuin nikotiinipurukumit, -laastarit ja -inhalaattorit, jotka FDA on jo hyväksynyt.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että yksittäisten laitteiden ei voida olettaa olevan turvallisia. Erilaiset kemikaalit ja aerosolisoititekniikat johtavat erilaiseen nikotiinin ja haitta-aineiden annosteluun.

Lisäksi kirjoittajat vaativat FDA:ta käyttämään valtaansa poltettavan tupakan addiktiopotentiaalin vähentämiseksi. Käytännössä se merkitsisi savukkeiden maustamisen kieltämistä sekä tupakan suurimman sallitun nikotiinipitoisuuden painamista alle sähkösavukkeiden ja nikotiinikorvaustuotteiden tason.

Cobb ja Abrams vaativat myös nikotiinikorvaustuotteiden verotuksen minimoimista ja savukkeiden verojen kiristyksiä.