Pohjois-Atlantti viilenee ja Suomi sen mukana – tai sitten ei

Ilman Golf-virran tuomaa lämpöä Suomi olisi kuin Itä-Siperia tai Alaska.

tiede
Teksti
Kari Tyllilä

Eurooppa saa kiittää lauhkeasta ilmastostaan Golf-virtaa ja sen pohjoista haaraa. Nyt tutkijat ovat havainneet virtauksen heikentyneen jopa viidenneksellä. Ilmastomallit ovat ennustaneet tästä vain murto-osan.

Muutos ja sen vaikutukset kaipaavat kuitenkin lisäselvityksiä ja mittauksia.

Maaliskuun lopulla julkaistun tutkijaraportin mukaan Golf-virran pohjoinen haara eli Pohjois-Atlantin kiertoliike on heikentynyt selvästi sitten 1970-luvun. Tosin 1990-luvulla heikentyminen keskeytyi, mutta on nyt jälleen kiihtynyt.

Pohjois-Atlantin virtauksen pysyvällä vaimentumisella saati sitten katkeamisella olisi dramaattiset vaikutukset Pohjois-Euroopan ilmastoon. Ilman sen tuomaa lämpöä Suomi olisi kuin Itä-Siperia tai Alaska. Tosin globaali lämpeneminen vaimentaisi vilua.

Grönlannin eteläpuolella oleva merialue on viime vuosina viilentynyt, vaikka koko maailman ilmasto on lämmennyt. Viileneminen on ollut nopeampaa kuin laskentamallit ovat ennustaneet. Mallit ovat aliarvioineet Grönlannin jäätikön sulamisvesien vaikutuksen tai sitten olettaneet merivirtojen pysyvän todellista vakaampina.