Pillereistä haetaan lisäpotkua aivoille: lääkkeiden ja piristeiden käyttö töissä ja opinnoissa on yleistynyt

Lääkkeitä ja piristeitä käytetään suorituskyvyn parantamiseen, vaikka todisteet toimivuudesta ovat heikkoja.

aivot
Teksti
Lassi Lapintie

Lääkkeiden tarkoituksena on palauttaa sairaan terveys lähemmäs perustasoa. Yhä useammat ihmiset kuitenkin hakevat pillereistä ylimääräistä potkua, jolla kasvattaa tehokkuutta töissä ja opinnoissa.

Tuoreessa kyselytutkimuksessa tuhansilta ihmisiltä 15 eri maassa tiedusteltiin, ovatko he käyttäneet lääkkeitä tai piristeitä terävämmän älyn tavoitteluun, kertoo Nature-lehti.

14 prosenttia vastaajista kertoi käyttäneensä lääkkeitä keskittymiskyvyn tai kognitiivisten kykyjen tehostamiseen vähintään kerran kuluneen vuoden aikana. Kun vastaava tutkimus toteutettiin vuonna 2015, “älylääkkeitä” kertoi käyttäneensä vain viisi prosenttia vastaajista.

Kaikkein yleisintä käyttö oli Yhdysvalloissa, jossa kolmannes vastaajista kertoi käyttäneensä aineita ainakin kerran kuluneen vuoden aikana.

Älylääkintä on ollut yleistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa jo pitkään, mutta viime vuosina kasvu on ollut voimakasta myös Euroopan maissa. Ilmiön yleistymistä havaittiin muun muassa Ranskassa, Britanniassa, Alankomaissa ja Irlannissa. Suomi ei ollut mukana 15 maan aineistossa.