Pilaa pikkukaupungin vaalit – Psykologien kehittämä nettipeli auttaa havaitsemaan manipulaation verkossa

Lyhyen nettipelin pelaaminen auttoi koehenkilöitä havaitsemaan manipulaatiota ja valheellista tietoa.

disinformaatio
Teksti
Lassi Lapintie

Sosiaalisessa mediassa leviää valeuutisten, vääristelyn ja manipulaation epidemia, jota levittävät sekä valtiolliset toimijat että yksityiset ihmiset omilla sometileillään.

Cambridgen psykologit kertovat kehittäneensä nyt yksinkertaisen nettipelin, jonka pelaaminen selvästi auttoi koehenkilöitä havaitsemaan poliittista manipulaatiota ja väärää tietoa verkossa.

Pelaaja värvätään disinformaatiosta vastaavaksi päälliköksi, jonka tehtävänä on sabotoida Harmony Square -nimellä kulkevan kuvitteellisen naapuruston paikallisvaaleja verkossa levitettävillä väärillä tiedoilla ja trollaamisella.

Noin 10 minuutin pelissä opetetaan käyttämään erilaisia disinformaation työkaluja, kuten nettitrollausta, meemejä sekä botteja. Pelin ”voittaa” tärvelemällä pikkukaupungin yhteisön ja vaalit mahdollisimman tehokkaasti.

Tutkijoiden mukaan tällainen peli voi toimia psykologisena rokotteena, ikään kuin laimennettuna versiona taudinaiheuttajasta. Tietoisuus työkaluista kasvattaa vastustuskykyä valesisällölle ja manipuloinnille tosielämässä.