Phoenix-luotaimen robottikäsi kerää näytteitä Marsista

avaruus
Teksti
Jyrki Jantunen
Phoenix Marsissa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa testaa parhaillaan Phoenix-luotaintaan Marsissa. Myös suomalaiset asiantuntijat iloitsivat Arizonassa.


Osa Phoenixia ja Marsin pintaa 25. toukokuuta 2008.

Tiistaina kokeillaan muun muassa yli kahden metrin mittaista robottikättä, joka kaivaa marsperää ja vesijäätä noin metrin syvyydestä – jos laite toimii niin kuin sen pitäisi.

Luotain lähetti maanantaina ensimmäiset kuvat Marsin tasaisesta pinnasta. Myös aurinkopaneelit näyttivät avautuneen ja tuottavan energiaa. Akut olivat lähes kokonaan latauksessa.

Suomalaisvalmisteinen instrumentti mittasi puolestaan kaasukehän painetta ja välitti tuloksia Maahan.

”Kaikki meni erityisen hyvin, eikä ollut mitään poikkeamia”, kertoi Ilmatieteen laitoksen tutkija Jouni Polkko Arizonasta.

Hän oli seuraamassa Phoenixin laskeutumista kollegansa Henrik Kahanpään kanssa Tucsonissa noin 200 muun asiantuntijan kanssa. Luotain lähetti radiosignaalia lennon eri vaiheista.

”Tiedekomentokeskuksessa ja ohjaushuoneessa hurrattiin, kun saimme ensimmäiset tiedot onnistumisesta. Tunnelmat olivat tietenkin helpottuneet, koska koskaan ei voi tietää lopputulosta etukäteen”, Polkko huomautti STT:n puhelinhaastattelussa.

Suomalaiset ovat olleet mukana matkan suunnittelussa kesästä 2004 lähtien. Alus lähetettiin avaruuteen kymmenen kuukautta sitten.

Luotain etsii
jälkiä elämästä

Polkko arvioi, että luotain hyytyy puolessa vuodessa.

”Marsin pohjoiselle pallonpuoliskolle tulee syksy 90 vuorokauden päästä. Auringonvaloa ja energiaa saadaan silloin yhä vähemmän. Napa-alueella voi olla myös pakkasta jopa 125 astetta”, hän muistutti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Marsin tutkimus lisää tietoa koko aurinkokuntamme ja Maan kaasukehän muuttumisesta. Marsin kaasukehä on kuiva ja kylmä, mutta se on saattanut olla joskus nykyistä lämpimämpi ja kosteampi.

Phoenix-aluksen avulla etsitään myös jälkiä elämästä ja selvitetään, kuinka paljon Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla on vettä.

Marsin geokemialliset kaivaukset kestävät kolmisen kuukautta. Jokaisen näytteen analysointi vie vähintään viikon. Kaasukehän havainnointi jatkuu niin kauan kuin virtaa riittää.

Teksti
Tommi Peltoniemi, STT
Kuva
AP / Nasa / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Nasan Phoenix-sivusto
Esan Phoenix-sivusto
Ilmatieteen laitoksen Phoenix-sivusto