Perinteisille muovipulloille tulossa sokerinen korvaaja – Suomessakin onnistuttu kehitystyössä, mutta rahaa tuotantoon ei ole

Hollantilainen yhtiö on ensimmäisenä tuomassa uudet muovituotteet kauppoihin. Suomen VTT:n kehitystyö on kuitenkin ollut parempaa, sanoo tutkimusprofessori Ali Harlin.

kasvuyritykset
Teksti
Anssi Koskinen

Kasvisokerista tehtyjä muovipulloja ja muovipakkauksia saattaa olla kaupoissa jo vuonna 2023. Hollantilainen kemianteollisuuden firma Avantium on suunnitelmien mukaan avaamassa vuonna 2023 tehtaan, jossa muovin valmistuksessa käytetään fossiilisten materiaalien sijasta kasvien sokeria.

Kasvisokerista tehdään biopohjaista ja nopeammin hajoavaa PEF-muovia. Avantiumin käyttämä kasvisokeri eli fruktoosi tulee vehnästä tai maissista.

Hanke on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Avantiumin mukaan heidän yhteistyökumppaneitaan ovat muun muassa muovipakkausongelmien kanssa painivat kosmetiikkafirma L’Oréal sekä juomateollisuuden jätit Carlsberg ja Coca-Cola Europe.

Avantiumin mukaan heidän materiaalinsa on tavallista muovia vahvempaa ja kevyempää, eli sitä voi käyttää ohuempina kerroksina. Se myös kestää kuumuutta paremmin kuin perinteinen muovi.

Uusi keksintö se ei kuitenkaan ole, Avantiumilta kerrotaan.