Mustat aukot törmäsivät – tutkijat havaitsivat gravitaatioaaltoja toisen kerran

Toisen tapahtuman osallistujat olivat ensimmäiseen verrattuna suoranaisia höyhensarjalaisia.

musta aukko
Teksti
Marko Hamilo

Viime helmikuussa Washingtonissa kansainvälinen tutkijaryhmä paljasti lehdistötilaisuudessa, että heidän LIGO-ilmaisimensa oli vihdoin suoraan havainnut gravitaatioaaltoja, jotka Einstein oli ennustanut jo sata vuotta aikaisemmin. Havainnot oli tehty jo viime vuoden syyskuussa, mutta analyysi ja havaintojen varmistaminen otti oman aikansa.

Tutkijat eivät helmikuussa voineet kertoa, että heillä oli jo käynnissä toisenkin kiinnostavan havainnon analyysi. Nyt sekin on varmistunut oikeaksi. Gravitaatioaaltoja havaittiin toisen kerran viime tapaninpäivänä.

Gravitaatioaaltoja tunnistavat LIGO-ilmaisimet Livingstonissa Lousianassa ja Hanfordissa Washingtonin osavaltiossa havaitsivat gravitaatioaaltotapahtuman. Kaksi toisistaan riippumatonta laitetta tarvitaan, jotta voidaan varmistua siitä, että lupaavalta vaikuttavat havainnot eivät ole jonkin paikallisen häiriötekijän aiheuttamia. Gravitaatioaallot etenevät valon nopeudella, joten todellisen tapahtuman aiheuttamat aallot havaitaan eri puolilla Yhdysvaltoja muutaman millisekunnin aikaikkunassa.

Gravitaatioaallot kuljettavat mukanaan informaatiota ne synnyttäneestä tapahtumasta. Tutkijat päättelivät, että tapahtuma oli tälläkin kertaa kahden mustan aukon yhteentörmäys ja sulautuminen.

Ensimmäisellä kerralla LIGO havaitsi viime syyskuun 14. päivänä 36 ja 29 kertaa oman aurinkomme massaisten mustien aukkojen sulautumisen. Toinen havainto osoitti, että laitteisto kykenee näkemään myös kevyempien kappaleiden yhteentörmäyksiä.