Nyt ei ole totuuden aika

Joulupukkiuskon varjelu voi olla hyväksi pienille lapsille korona-aikaan, neuvoo psykologi.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Monen pienen lapsen joulupukkiusko särkyy jo varhain vanhempien varomattomuuden vuoksi. Britannian Exeterin yliopiston lastenpsykologian asiantuntija, tohtori Chris Boyle kehottaakin vanhempia erityiseen varovaisuuteen tänä jouluna.

Tutkijan mukaan synkkänä korona-aikana usko joulupukkiin voi olla lapsille merkittävä hyvän mielen ”eliksiiri”. Boyle on tutkinut lasten pukkiuskoa kyselytutkimuksessa, jossa on kartoitettu muun muassa sitä, millaisten tapahtumien seurauksena lasten usko joulupukkiin karisi.

”Kyselyni tulokset kertovat, että vanhemmat voivat monella tapaa paljastaa joulupukin myytiksi vahingossa. Päävirhe on jäädä kiinni itse teossa”, Boyle kertoo tiedotteessa.

Lasten kertomuksissa esiintyvät toistuvasti vanhempien tekemät virheet, jotka liittyvät monien maiden perinteeseen, jossa pukki vierailee talossa jouluyönä lasten ollessa nukkumassa. Lahjat löytyvät jouluaamuna kuusen alta.

Pukkiuskoa syö muun muassa kysymys siitä, miten pukki pääsee sisälle taloon. Osa lapsista on myös nähnyt vanhempansa syömässä pukille tarkoitettuja herkkuja. Esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa ei yleensä palkata pukkia vierailemaan kotona Suomen tapaan.

Vaikka valehtelu joulupukista voi aiheuttaa vanhemmille ristiriitaisia tunteita, psykologi arvelee, että ainakin tänä vuonna rehellisyys saattaa olla valhetta haitallisempaa lapsille.

Tutkijan mukaan koronajoulu tuo mukanaan niin paljon epävarmuutta ja kurjuutta, että nyt on hyvä uppoutua joulupukin eskapistiseen fantasiaan.

”Joulu on magian aikaa, jolloin lapset uskovat uskomattomaan, ja aikuisetkin toivovat, että voisivat uskoa. Kukapa heitä siitä syyllistäisi, etenkään vuonna 2020?” Boyle jatkaa.

Psykologin mukaan muutenkin raskaalle koronavuodelle olisi erityisen halju päätös, jos lapselle vielä kaiken päälle selviäisi, ettei joulupukkia ole olemassa.